Logo oegstgeestercourant.nl
De Soek tijdens de eerste openingsdag op 3 februari 2018. | Archieffoto
De Soek tijdens de eerste openingsdag op 3 februari 2018. | Archieffoto (Foto: Wil van Elk)

‘De SOEK kan niet gemist worden in Oegstgeest’

Het voortbestaan van de Oegstgeester kringloopwinkel SOEK hangt aan een zijden draadje. Twee weken geleden kondigde de verhuurder aan dat zij zeer waarschijnlijk binnenkort moeten vertrekken.

Ruim vijf jaar geleden startte dit kringloop-initiatief in een kleine ruimte in het Dorpscentrum en groeide uit tot een volwaardige winkel waar hoogwaardige tweedehands spullen worden verkocht. Deze winkel is een begrip geworden in het dorp én daarbuiten; het succes is zelfs zo groot dat ze de toeloop maar met moeite aankunnen.

Omdat de SOEK een Kringloopwinkel is zonder winstoogmerk ondersteunen zij met de opbrengst uit de verkoop andere ideële organisaties in Oegstgeest. Op deze manier helpen ze ook belangrijke maatschappelijke en sociale initiatieven in het dorp vooruit.

Voor de drieënvijftig vrijwilligers is het samenwerken in de winkel niet alleen een nuttige dagbesteding maar ook belangrijk om buitenshuis in contact te zijn met andere mensen.

Vier vrijwilligers vertellen waarom de SOEK ook voor hen onmisbaar is:

Ton: “Al ruim anderhalf jaar rijd ik vooral de bus van de SOEK. We halen goederen op bij mensen in Oegstgeest, en bezorgen ook meubels die we verkocht hebben. Eens in de twee weken vertrek ik met een bus vol spullen die we niet kunnen verkopen in de winkel naar Stichting Humanitaire hulpgoederen in Weesp. Zo komen spullen die wij niet kwijt kunnen toch nog goed terecht en verspillen we niks. Het mooiste van het werk vind ik de contacten. Onderling, maar zeker ook met de klanten. Het is heel dankbaar werk en dat zal ik heel erg missen als de SOEK moet stoppen. We zijn zo’n mooi team met elkaar.”

Pippa, 16 jaar: "Ik kwam bij de SOEK werken omdat ik een maatschappelijke stage moest doen, maar vond het er zo leuk dat ik na mijn stage bleef. Elke week kwam er mooie kleding binnen die ik mocht stylen op de etalagepoppen. Veel van mijn vriendinnen kopen bewust tweedehands omdat het betaalbaar is, maar vooral ook omdat je bij de SOEK een hoge kwaliteit en unieke vintage items kunt kopen. Ik heb er veel geleerd maar vond het er vooral zo fijn omdat de mensen zo close met elkaar waren."

Amin, Nederlander van Afghaanse afkomst. "Ik kwam in 2018 als vrijwilliger werken bij de SOEK. Zoals alle statushouders die helemaal opnieuw moeten beginnen, waren wij blij dat we bij de SOEK voor weinig geld mooie spullen konden kopen. Omdat ik naast mijn taalcursus Nederlands de taal goed wilde oefenen, werd ik vrijwilliger. Zo kwam ik in contact met Nederlandssprekende mensen! Onze coördinator Lia heeft mij geweldig geholpen om toelatingsexamen te kunnen doen voor hbo-verpleegkunde. Als voormalig verpleegkundige heeft zij mij intensief begeleid en zo ben ik met mooie cijfers toegelaten op de opleiding. Ik ben haar daar heel dankbaar voor! Als de SOEK niet meer bestaat zullen veel mensen die daar werken eenzaam worden."

Rina, 92 jaar. "Ik ben al vier jaar vrijwilliger bij de SOEK en heb dus twee jaar geleden ook de verhuizing naar het huidige gebouw meegemaakt. Het was heel veel werk, dagenlang waren we bezig met inpakken van alle spullen en daarna weer dagenlang inrichten in het nieuwe gebouw. Maar de sfeer was fijn, samen hebben we er weer wat moois van gemaakt en dat gaf veel voldoening. Het was hard werken maar er is altijd veel saamhorigheid. Sandra zorgde steeds voor lekkere broodjes en zoetigheden en dan lunchten we tussen de middag gezellig samen. Als de SOEK dicht moet vind ik dat echt een drama! Ik zal het menselijk contact met mijn collega's en met de klanten vreselijk missen. Het geeft zo veel blijheid."

De SOEK voorziet in een grote behoefte in Oegstgeest en verdient daarom een vaste plek in het dorp. "Wilt u ons steunen? Dat kan: via Facebook KringloopOegstgeest en teken daar de petitie via petitie.nl."

Meer berichten