“Toevallig schoot vorige week de gedachte door mijn hoofd: ‘Wat heb ik eigenlijk nog niet meegemaakt?’. Nou, dat antwoord heb ik nu wel!” | Archieffoto
“Toevallig schoot vorige week de gedachte door mijn hoofd: ‘Wat heb ik eigenlijk nog niet meegemaakt?’. Nou, dat antwoord heb ik nu wel!” | Archieffoto Foto: Willemien Timmers

Iedereen zoekt zijn weg tijdens de verregaande corona-maatregelen: 'Dit hebben we nog nooit meegemaakt'

Algemeen

‘Ongekend voor landen in vredestijd’ noemde premier Mark Rutte afgelopen maandag de maatregelen die de afgelopen week zijn genomen in de strijd tegen het coronavirus. “Samen staan we voor een opgave van enorme omvang."

De impact van de maatregelen merken alle inwoners en organisaties van Oegstgeest, ieder op zijn eigen manier.

De Gouwe

Chris Schollaardt, uitbater van Oegst­geests enige en gezelligste café De Gouwe, hoorde afgelopen zondag om half zes dat zijn kroeg om zes uur voor minstens drie weken dicht moet. “We hadden het natuurlijk al een tijdje in ons achterhoofd, maar als het dan echt gebeurt, voelt het heel onwerkelijk. Het voelde raar en dromerig, alsof je failliet bent. Ik hoop van harte dat het bij drie weken blijft. Voor nu ben ik overgeschakeld op de overlevingsmodes.” Chris is heel dankbaar voor de vele lieve reacties uit het dorp. “Ik krijg heel veel berichten van mensen die met mij meeleven.” “Vorige week begonnen mensen al feestjes af te zeggen. Vreselijk. Afgelopen weekend waren we in De Gouwe nog druk bezig met het niet meer dan honderd man binnen hebben. Ik had zelfs tellers gekocht voor de portieren, zodat ze konden weten hoeveel mensen de deur hadden gepasseerd. Maar goed, de gezondheid staat voorop.” Schollaardt is blij dat hij kan focussen op zijn sushi-zaak. Daarnaast is hij bezig met het opzetten van een thuisbreng-service voor Italiaans eten vanuit De Gouwe.

Rijnlands Lyceum

Rector John Swieringa van het Rijnlands Lyceum Oegstgeest is op maandag met zo goed als zijn hele team aanwezig op de school aan de Apollolaan. “Al het onderwijzend personeel is hier aanwezig. De school is open als werkplek voor docenten. Ondertussen zijn we in deze verwarrende tijd bezig met uitvogelen wat het ministerie precies van ons vraagt. Hoe kunnen we het onderwijs op afstand het beste vormgeven?” De Nederlandse scholen worden deze week al geacht leerlingen zo goed mogelijk aan te sturen om thuis te werken.

“Voor scholen is dit een ongekende situatie die, voor zo ver ik weet, nog nooit is voorgekomen. We doen wat we kunnen. Gelukkig zijn er online heel veel mogelijkheden. Elk vak zal maatwerk moeten gaan leveren; alles binnen realistische kaders en met haalbare doelen.” Rector Swieringa gaat ervan uit dat de leerlingen zelf ook het belang van continuïteit inzien. “Dan is het geven van instructies op afstand best mogelijk. Bij alle commotie hebben we ook gewoon nog een maatschappelijke taak. Natuurlijk zijn er veel vragen, en is er veel onzekerheid, maar ik merk aan alle kanten veel bereidheid.” De rector benadrukt dat hij hoopt dat het onderwijs aan de eindexamenkandidaten gewoon door kan gaan. “De school is natuurlijk geen radioactief gebied. Qua onderwijs kun je van alles bedenken om toch op een veilige manier school te kunnen zijn.” Al meer dan veertig jaar is Swieringa betrokken bij het Rijnlands Lyceum, en over niet al te lange tijd zal hij met pensioen gaan. “Toevallig schoot vorige week de gedachte door mijn hoofd: ‘Wat heb ik eigenlijk nog niet meegemaakt?’. Nou, dat antwoord heb ik nu wel!”

SKO

Bij kinderopvang SKO was het afgelopen maandag behoorlijk rustig. “We hebben in totaal zo’n 900 plekken, maar afgelopen maandag hebben we slechts 22 kinderen in de leeftijd van nul tot twaalf jaar opgevangen”, laat Evalien Rengers, directeur/bestuurder bij de Stichting Kinderopvang Oegstgeest (SKO) weten.

Basisscholen zelf waren ook open voor kinderen van wie de ouders in vitale beroepen werken, en die geen andere vorm van opvang hadden kunnen regelen. “Wij hebben tijdens schooluren geen zorgplicht voor kinderen in de basisschoolleeftijd (met ouders in vitale beroepen) overgenomen”, laat Rengers weten. “Dat is ons wel gevraagd, maar dat wordt te veel voor ons.” Omdat de kinderopvang dicht is voor alle andere kinderen, is het dus extreem rustig op de diverse SKO-locaties. “We zijn op zoek naar andere werkzaamheden, en diverse medewerkers hebben nu ook meer tijd om bij te werken en bij te leren.” Rengers laat weten dat de SKO zich ook voorbereid op de mogelijkheid dat er meer kinderen van ouders uit de vitale beroepen moeten worden opgevangen die tot nu toe de opvang op een andere manier regelden. “Het kan zijn dat we op andere uren, bijvoorbeeld in de avond of in het weekend, kinderen op moeten vangen. Dat houden we in ons achterhoofd.”

Jumbo

Bij de Jumbo Peter de Jong in Winkelcentrum Lange Voort heeft bedrijfsleider Rien de Haas alles onder controle. “Er is net weer de nieuwe voorraad binnengekomen, en dat blijft elke keer zo zijn. Er is meer dan voldoende.” Hij geeft aan wel soms zijn ogen uit te kijken. “Sommige mensen zijn alleen maar op voedseljacht geweest. Dat is helemaal niet nodig. Ik snap dat dit voor iedereen de eerste keer is dat we zoiets meemaken. In dit alles moeten we respect blijven houden voor elkaar en voor de supermarktmedewerkers.” De Haas geeft aan dat de drukte nog wel even aan zal houden. “Nu bijvoorbeeld restaurants en bedrijfskantines ook gesloten zijn, zal iedereen zijn voedsel bij de supermarkten komen halen.”Hij geeft mensen als tip mee niet met een verlanglijst naar de supermarkt te komen. “We zijn daarin natuurlijk enorm verwend. Kijk gewoon wat er is, en maak daar een lekkere maaltijd van. Er is meer dan voldoende.”

(Willemien Timmers)

Uit de krant

Uit de krant