Verdediging Fiks zat goed in elkaar. | Foto Wim van Tuijl
Verdediging Fiks zat goed in elkaar. | Foto Wim van Tuijl

Fiks 1 sluit zaalseizoen winnend af

Sport

Fiks 1 heeft een waardig punt gezet op zaalseizoen 2019/2020 door een zege op Avanti. Het werd in Pijnacker 23-25. Een prima prestatie voor een debutant in de hoofdklasse.

Op papier stond in deze wedstrijd niets meer op het spel. De tickets voor de kruisfinales voor promotie naar de korfbal-league waren bekend, evenals de twee ploegen die moeten afdalen naar de overgangsklasse. Dit zijn Rohda dat puntloos degradeerde en Avanti met wie Fiks een verbeten strijd uitvocht voor de tweede degradatieplek. Vorige week werd duidelijk dat Avanti het kind van de rekening werd. Tijdens de wedstrijd viel weinig te bespeuren van een ontmoeting waar niets meer op het spel stond. Avanti wilde in de slotwedstrijd voor eigen publiek bewijzen dat het wel degelijk een hoofdklasse waardige formatie heeft staan en Fiks had kans om AW-DTV (voorafgaand aan de competitie bestempeld als een kandidaat voor de kruisfinales) op de ranglijst te passeren. “Alle reden volop voor de winst te gaan. Ik wilde de uitdaging aangaan om met Fiks de vijfde plek in de eindrangschikking in te nemen. Een andere uitdaging is het aantal treffers in deze competitie. We kunnen qua doelpuntenaantal de tweede of derde plek bereiken in de hoofdklasse”, onderbouwde trainer Bas Harland vooraf zijn team volle bak te laten spelen.

Aantrekkelijke wedstrijd voor publiek
Het zou een uitermate boeiende vertoning worden voor het de vele toeschouwers, waaronder ook velen van Fiks. Een kortdurende achterstand van 4-2 werd door de op schot zijnde Jan Anholts geëlimineerd, waarna Fiks het voortouw nam en uitliep naar 6-9. Op dit niveau geen enkele garantie dat Fiks suprematie over de wedstrijd verwierf. Avanti toonde veel strijdlust en speelde zeker in de eerste helft als een echte hoofdklasser. Bas Harland bevestigde dit nadrukkelijk. De thuisploeg verwierf scorend enige overwicht, maar zou geen moment een nadrukkelijk stempel op de wedstrijd kunnen zetten. Representatief voorbeeld is de tussenstand van 16-15. Een sprintje van Avanti naar 18-15 werd door Dominic van Welzen, Jan Anholts de kop ingedrukt en vanaf minuut 39 nam Fiks definitief de regie in handen. “Dit was mede te danken aan beter collectief verdedigen”, verwoordde de trainer. “In de hoofdklasse is dat zeer belangrijk, omdat je te maken hebt met meer spelers die een goed schot hebben. Een winstpunt dat mijn team dit veel beter uitvoerde dan in veel voorgaande wedstrijden. Vandaar de we de ontmoeting bleven controleren en met de zege aan de haal gingen”, besloot een trotse Bas Harland. Jan Anholts (8) en Dominic van Welzen (6) waren op schot. Mart Hortensius (4), Kevin Vreeken (3), Lianne Anholts, Ilse Hazekamp en Melissa Heijne (2) scoorden ook.

Tweede selectieteam pakt koppositie
Voor de aansluiting met Fiks 1 is promotie naar de reserve overgangsklasse zaal een prioriteit. Die doelstelling komt dichterbij nu Fiks 2 in Leiderdorp overtuigend met 12-21 (Tim van Polen 8x) afrekende met het al gedegradeerde Velocitas 2 en medekoploper HKC 2 de punten liet bij Nieuwerkerk. De laatste wedstrijd is uitgerekend tegen HKC 2 op 28 maart. Reden dat een forse supportersschare richting Hardinxveld-Giessendam zal afreizen.

Uit de krant

Uit de krant