De twee invallers Dionne Blange en Jesse Trap in Actie voor korfbalvereniging Fiks. | Foto Wim van Tuijl
De twee invallers Dionne Blange en Jesse Trap in Actie voor korfbalvereniging Fiks. | Foto Wim van Tuijl

Fiks blijft in de hoofdklasse

Sport

Fiks heeft zich als debutant in de hoofdklasse zaal weten te handhaven. Een zeer knappe prestatie om het ticket voor dit niveau te verlengen. Een opgeluchte trainer Bas Harland: “Doel bereikt, de druk is eraf, als we komende zaterdag de laatste wedstrijd juist tegen mede-degradatiekandidaat Avanti moeten spelen in Pijnacker."

Ruim voor aanvang tegen HKC afgelopen zaterdag kwam het verlossende woord. Avanti had tegen Top Arnemuiden gelijkgespeeld. Dit impliceerde dat Avanti in de komende slotwedstrijd tegen Fiks het gat van drie punten niet meer kan overbruggen. Avanti, zeker een goede ploeg, zal samen met de vooraf als gedoodverfde degradatiekandidaat Rohda afdalen naar de overgangsklasse.

HKC houdt controle

Fiks kon dus vrijuit de confrontatie tegen HKC aangaan. Voorafgaand gaf Bas Harland de opdracht mee om vol gas te geven om te proberen nog een plekje op de ranglijst te stijgen. Het verliep anders. Zijn formatie verkeerde in een sfeer van algehele euforie door het goede nieuws. De formatie uit Oegstgeest werd snel uit de zoete vreugdevolle dromen gewekt toen HKC met 5-1 de leiding had genomen. Een verschil dat nauwelijks viel te overbruggen tegen het scherp spelende HKC, dat voor eigen publiek er volop voor wilde gaan in de laatste thuiswedstrijd. “De meest slordige eerste helft van het seizoen”, sprak de trainer de verslaggever bij rust toe. Aanvallend was er vaak balverlies tijdens de opbouw en rond de korfzone was HKC de baas. Ondanks dat Fiks ging mee scoren, bleek de marge niet overbrugbaar, waarvan de ruststand van 15-11 onweerlegbaar getuigt. “De tweede helft was qua scherpte een stuk beter, maar onvoldoende om er nog een echte wedstrijd van te maken. HKC is een goede ploeg en had het vermogen om de ontmoeting te blijven controleren. Vooral in de rebound was de thuisploeg gewoon weg beter”, formuleerde Bas. Hij beaamde dat de gunstige ontwikkeling van de definitieve degradatie van Avanti te veel in de hoofden zat. “Ja, dat is menselijk, waardoor ik me dit keer wat gemakkelijker over deze nederlaag heen kan zetten”, vervolgde hij. In die tweede helft zou HKC het initiatief blijven houden. Even was er een moment dat de achterstand terugliep naar twee punten (17-15), maar vier opeenvolgende tegentreffers ontnamen Fiks elke illusie op een goede afloop van deze wedstrijd. De uitslag kwam op 30-27; een verdiende zege voor HKC. Scores Fiks: Mart Hortensius (6), Melissa Heijne, Jan Anholts en Michelle Rozenbroek (ieder 4), Roy Vreeken en Ilse Hazekamp (ieder 3), Lianne Anholts (2) en Kevin Vreeken.

Komende zaterdag kan Fiks met een gerust gemoed afreizen naar Pijnacker voor de slotontmoeting tegen Avanti.

(Wim van Tuijl)

Uit de krant

Uit de krant