Scholieren in overleg met burgemeester Emile Jeansch.
Scholieren in overleg met burgemeester Emile Jeansch. Foto: Heiko Bertram

Scholieren gaan de politiek in

Algemeen

Ook dit jaar biedt de gemeente Oegstgeest de groepen 7 en 8 van de basisscholen in het dorp de kans om het spel 'Democracity' te spelen in de raadzaal van het gemeentehuis.

Via dit spel mogen leerlingen hun woonplaats inrichten met voorzieningen, en richten ze in groepjes van vijf een partij op. Deze partij maakt zich vervolgens sterk voor bijvoorbeeld sport, een ziekenhuis of windmolens, en samen met de andere partijen wordt besloten welke voorzieningen er in het dorp komen.
De bijeenkomsten vinden verspreid over twee weken plaats in februari. Op deze manier maken leerlingen al op jonge leeftijd kennis met het politieke speelveld. Bij elke bijeenkomst zijn telkens twee raadsleden aanwezig om het spel bij te wonen en de kinderen te vertellen over hun rol in de gemeenteraad.


Afgelopen vrijdag waren de kinderen van groep 7 van De Lichtwijzer in het gemeentehuis. Deze ochtend voor hen dus even geen rekenen en taal, maar politiek.
De leerlingen verzonnen, onder leiding van ProDemos, in groepjes hun eigen politieke partij, standpunten en slogan. Opvallend was dat vele partijen kozen voor meer groen, een beter milieu en meer beweging in de gemeente.
Daarnaast konden de kinderen vragen stellen aan raadsleden. Ook de burgermeester kwam langs voor een praatje en om vragen te beantwoorden en groepjes te helpen bij hun standpunten.

"Het was een erg leerzame en inspirerende ochtend voor de kinderen", aldus docent Gerald ten Hove.
"Een prachtige manier om jonge dorpsgenoten wegwijs te maken in de keuzes die je later moet maken" aldus burgemeester Jaensch op social media.

Het doel van Democracity is om samen een stad te bouwen. Letterlijk. Democracity bestaat uit verschillende elementen van een stad: woningen, sportfaciliteiten, scholen, groen, de brandweer etc. Voor de inrichting van de stad richten de kinderen verschillende politieke partijen op. Zij ervaren tijdens het spel dat overleg, argumentatie, meerderheid en consensus nodig zijn in een democratische samenleving. Tegelijk wordt de interesse gewekt voor democratische besluitvorming.

Afbeelding

Uit de krant

Uit de krant