Afbeelding
Foto: pr.

Jongeren in Teylingereind leren fietsen maken

Algemeen

Sassenheim • Sinds kort kunnen de jongeren in justitiële jeugdinrichting Teylingereind fietsen leren maken. VSO De Burcht, de interne school van Teylingereind, opende er samen officieel een fietsenwerkplaats. In die werkplaats leiden docenten Rob en Wim jongeren die door de rechter in de jeudgevangenis geplaatst zijn op tot 'fietsenmakers'.

Een fietsenwarenhuis dat samenwerkt met een school in een justitiële jeugdinrichting, dat is een bijzondere combinatie. Hoe is deze samenwerking zo tot stand gekomen? Wim, docent van De Burcht, vertelt: "Mijn collega Rob leek het heel tof om samen te werken met de fietsenwinkel, zei hij. Ik zag dat ook wel zitten, dus toen we in het dorp waren om iets te halen voor in de werkplaats, hebben we de stoute schoenen aangetrokken. We zijn naar binnen gelopen en hebben gevraagd of ze iets zagen in een samenwerking."

Werkervaring

André van de Reep, van Fietsenwarenhuis.nl, vertelt: "We waren eigenlijk meteen om. Ik zeg altijd: als je iemand wil aansteken, moet je zelf in brand staan. En Wim en Rob waren zo enthousiast dat ik geen moment twijfelde. We doen al langer dingen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, dus dit past daar prima in." Een samenwerking was geboren. Fietsenwarenhuis.nl haalde de docenten naar binnen in hun werkplaats en leerde ze de fijne kneepjes van het rijklaar maken van fietsen. De werkplaats van Teylingereind werd geschikt gemaakt en inmiddels werken er jongeren aan de fietsen. En dat is meer dan gewoon een dagbesteding. Van de Reep: "Er komt steeds meer werk voor fietsenmakers, dus dit is gewoon handige werkervaring om te hebben. Als die jongens straks vrij zijn, kunnen ze met deze vaardigheden overal aankloppen en aan de slag."

En daar is het ook De Burcht om te doen. 'We willen deze jongeren iets bijbrengen waar ze ook buiten wat aan hebben. Werk wat ertoe doet. Dat is met deze fietswerkplaats, denk ik, heel goed gelukt.'

Uit de krant

Uit de krant