Logo oegstgeestercourant.nl
In Oegstgeest staan er drie bomen per inwoner. | Archieffoto Willemien Timmers
In Oegstgeest staan er drie bomen per inwoner. | Archieffoto Willemien Timmers

Oegstgeest op een na groenste gemeente

99,4 bomen per hectare in ons geestdorpOegstgeest is de op een na groenste gemeente van Nederland met 99,4 bomen per hectare (10 000 vierkante meter). Dat blijkt uit een nieuwsbericht van EenVandaag.

In Oegstgeest staan er volgens EenVandaag 71684 bomen, wat neerkomt op 3,0 boom per inwoner. Per hectare zijn hier 99,4 bomen te vinden.

Oegstgeest liet alleen de gemeente Westvoorne (waar Rockanje in ligt) voor zich. Daar staan er 157,3 bomen per hectare, 840684 in totaal en 57,9 per inwoner. Het aantal bomen per inwoner is in veel gemeenten wel hoger dan in Oegstgeest, maar dit onderzoek belicht het aantal per hectare.

Ter vergelijking de resultaten in de buurgemeenten: De inwoners van Leiden moeten genoegen nemen met 1,2 boom per inwoner en 69,6 bomen per hectare (totaal 152.704 bomen). In Teylingen staan er 96469 bomen, wat betekent dat elke inwoner er 2,6 heeft en er per hectare 33,7 exemplaren in de gemeente staan.

Leiderdorp heeft 1,4 boom per inwoner en 33,0 per hectare. Katwijkers hebben per persoon 1,8 boom in hun gemeente staan (119977 exemplaren en 48,7 per hectare).
De gemeente Zwartewaterland (waar Genemuiden in ligt, en die veel polders kent) bungelt onderaan. Daar staan slechts 4,3 bomen per hectare.

Zogenaamde 'bomentaxateurs' van Cobra Groeninzicht brachten in 2018 in kaart hoeveel bomen elke woonwijk in Nederland telt.

Het bericht komt op een moment dat er juist op social media druk gediscussieerd wordt over het kappen van bomen op een houtwal in Haaswijk. Vanwege achterstallig onderhoud was daar volgens de gemeente en het Hoogheemraadschap van Rijnland kappen en uitdunnen echt nodig. "In mijn optiek komt er in Oegstgeest steeds minder groen", zegt de één. "Helaas zijn in de loop der jaren steeds meer prachtige lanen veranderd in gewone 'straten' die geen 'laan' meer zijn. Zo vreselijk jammer. Waarom?" vraagt een ander zich af. Er zijn ook andere geluiden te horen. "Ben nog steeds blij dat de houtwal bij het Poelpad is aangepakt", zegt een inwoner van Haaswijk. "Nu veel meer groen, gezonde sloten, licht en nog steeds veel dieren! Ik keek alleen tegen stammen aan en nu eindelijk groen!"

Meer berichten