Logo oegstgeestercourant.nl

Cees Juffermans met naaimachines naar Afrika

Cees Juffermans is een van de vrijwilligers die maandelijks spullen repareert in het Repaircafé. De man van Jachthaven Poelgeest is vooral handig met naaimachines. Hij zamelt ze ook nog eens in om ze werkend te leveren aan een school in Gambia.

Door Wil van Elk

Juffermans is net terug uit Afrika en vertelt over de zending naaimachines die daar zijn afgeleverd: "De veertien tafels die we hebben gestuurd, moesten we wel eerst in elkaar zetten. De tafels zijn geschonken door Werkgroep De Ruyter uit Rijnsburg. Op de Craft Marked heb ik ook handmachines geleverd en ik heb ze waar nodig gerepareerd". In zijn werkplaatst staat alweer een zending klaar van trapmachines. Hij krijgt die aangeleverd van allerlei kanten, vooral van kringloopwinkels, maar ook van particulieren. Cees: "De school die wij steunen heet Presentation Girls Vocational te Banjul, Gambia. Op de school komen dagelijks ongeveer tweehonderdtachtig meisjes in de leeftijd van veertien tot twintig jaar. Ze krijgen les in onder andere hairdressing, secretarial, home economie, talen, computer, handwerken/borduren en werken met de naaimachines".

Als geen ander weet Cees Juffermans de kwaliteit te waarderen van 'onze' machines. "Vijf jaar geleden hebben ze ongeveer dertig Chinese trapnaaimachines aangeschaft, maar er zijn er nu al meer dan tien buiten gebruik omdat ze gebreken vertonen die niet te repareren zijn. Daar de Chinese machines nagemaakt zijn van de ons bekende Singer machines stuur ik ook oude maar zeer goede hand machines en monteer ik die in de traptafels. De soms tachtig jaar oude Singer maar ook Nouman en Pfaff machines werken beter dan de nieuwe Chinese machines."

Naast de bekende handmachines stuurt Cees ook elektrische machines naar de school. "Begin 2019 heb ik zes elektrische naaimachines gestuurd en in de loop van het jaar nog eens vijftien stuks, allemaal nagezien en gesmeerd zodat ze zo gebruikt kunnen worden. De vraag bij de school was: 'Kan je zorgen voor ongeveer dertig elektrische machines waarmee we een extra klas kunnen maken.' Daar ben ik nu mee bezig en het lukt al aardig."

De naaimachines moeten ergens vandaan komen. "Als iemand nog een handmachine of een elektrische op de zolder heeft staan, en wil schenken aan de school in Banjul, die kan bellen naar 06-53953176, dan haal ik die graag op en zorg ik dat die op de goede plaats komt. Er is een nieuwe vleugel in aanbouw waar de twee naaimachineklassen in komen. Zodra die klaar zijn, vermoedelijk september, november, dan gaan we er weer naar toe om de gestuurde machines te installeren", vertelt Cees enthousiast.

Meer berichten