Fiks gooit alle energie in de wedstrijd om de achterstand in te lopen. Invaller Youp Coli (bij de korf) maakt goede invalbeurt. Foto: Wim van Tuijl

Fiks kan Nieuwerkerk uiteindelijk niet bijbenen

Fiks heeft afgelopen zaterdag in de loop van de tweede helft de meerdere moeten erkennen in het hoog geklasseerde Nieuwerkerk. De tegenstander ging met 27-30 met de eer strijken en blijft daarmee uitzicht houden op een plaats in de halve finales; de weg naar promotie naar de korfbal-league.

Het duurde tot de vijfde minuut in de tweede helft dat Nieuwerkerk de wedstrijd naar de hand zette. Fiks begon zeer aanvallend aan de ontmoeting en kreeg de nodige kansen. Het rendement was te laag. Na 8 minuten stond het 1-3, terwijl juist de thuisclub de meeste kansen kreeg.

Beslissende demarrage

Het gaf de koelbloedigheid van de tegenstander aan, die uit relatief weinig kansen wist te scoren. Fiks kwam niettemin goed terug. Nadat Ilse Hazekamp (2) en Lianne Anholts met succes hadden aangelegd, ontspon zich na 4-4 een zeer aantrekkelijk schouwspel; vooral aangewakkerd door het scoreverloop. Meestal moest Fiks een minimaal verschil goedmaken, maar tot vier keer toe had Fiks kortstondig de leiding. Dit was onder meer bij 7-6 (Dominic van Welzen) en vlak voor rust bij 15-14 (Mart Hortensius). De ruststand van 15-15 leek voorbode te zijn dat er een bloedstollende tweede helft in het verschiet lag. Dit werd beaamd tot 19-19 in minuut 29. Daarna plaatste Nieuwerkerk een demarrage waarop de formatie van Bas Harland en Nico van Welzen het antwoord schuldig bleef.

Zeven minuten geen treffer tegen een scherp scorend Nieuwerkerk was dodelijk voor uitzicht op een goed resultaat. "De goede schotkracht was van doorslaggevende betekenis. Met name in de eerste helft was Fiks beter en had het zichzelf moeten belonen", verklaarde Bas Harland. Pas na 19-25 kreeg Fiks nieuwe grip op de wedstrijd. Het verschil was te groot om de nummer twee van de ranglijst nog echt te bedreigen. Het siert Fiks dat het karaktervol bleef streven naar een mogelijke verrassing.

De 25-27 twee minuten voor tijd door de uitstekend invallende Youp Coli kreeg direct scorend respons waarmee de beslissing viel. Uitslag 27-30. Invallers Jolie Muntz, Tim van Polen en Youp Coli hebben het zonder meer goed gedaan. Laatstgenoemde kwam tot drie treffers. "Op basis van hun goede vorm in Fiks 2 heb ik hen ingebracht in de hoop op een wending in de wedstrijd", gaf de trainer aan. Dominic van Welzen was topscorer met 7 inzetten. Jan Anholts (4), Mart Hortensius (5), Michelle Rozenbroek (3), Ilse Hazekamp (2), Lianne Anholts, Kevin Vreeken en Tim van Polen (ieder 1) waren verantwoordelijk voor de overige treffers.