Jacqueline Eenens, initiatiefnemer Boezemcafé: 'Lotgenotencontact is heel belangrijk.' |
Jacqueline Eenens, initiatiefnemer Boezemcafé: 'Lotgenotencontact is heel belangrijk.' | Foto: Willemien Timmers

BoezemCafé verhuist naar Hemels in Oegstgeest

Algemeen

Een warme plek voor vrouwen die geraakt zijn door borstkanker

Op woensdag 12 februari vindt het Boezemcafé van de Duin- en Bollenstreek en Leiden voor het eerst plaats in Oegstgeest. In Brasserie Hemels aan de Terweeweg zijn vrouwen die geraakt zijn door borstkanker van harte welkom voor goede koffie, thee, iets lekkers en een goed gesprek. Initiatiefnemer voor deze laagdrempelige ochtend is Jacqueline Eenens, borstkankercoach en ervaringsdeskundige. "Vorige jaren was onze ontmoetingsplek in Warmond, dit jaar zijn we naar Oegstgeest verhuisd."

De sympathieke Oegstgeestse weet wat het is om met borstkanker geconfronteerd te worden, en hoe fijn het is om lotgenoten te ontmoeten. "Het ongedwongen samenzijn voelt voor velen al als een warm bad. De herkenning, het begrip, wordt als zeer waardevol ervaren. In het Boezemcafé is iedereen gelijk, en is één woord al genoeg om precies aan te voelen wat de ander bedoelt."
Het Boezemcafé vindt viermaal per jaar plaats. "Elke maal komen er tussen de vijftien en twintig bezoeksters, en schuift er een professional aan. Dat wil niet zeggen dat er telkens een thema is, maar wel dat er alle ruimte is voor vragen en uitwisseling van informatie."

De gasten, die altijd persoonlijk verwelkomd worden, zitten logischerwijs allen in een andere fase voor wat betreft de ziekte. "Evengoed merk je dat er onderling veel vertrouwen en warmte is", legt Jacqueline uit. "Waar bezoeksters in een ander gezelschap niet over durven beginnen, daar kunnen ze in ons Boezemcafé vrij over praten."
Uit de hele regio zijn vrouwen, alleen of met een (boezem)vriendin, welkom in brasserie Hemels. "In een afgescheiden deel in deze warme omgeving, die in niets aan hun ziekte herinnert, kunnen ze even helemaal zichzelf zijn."
Komend Boezemcafé is Trudie van Nieuwenhuizen te gast als 'professional van de dag'. Zij is onder andere gespecialiseerd in de begeleiding van vrouwen in de overgang. "Alle aanwezigen kunnen vragen wat ze maar willen. Door chemotherapie komen de meeste vrouwen met borstkanker immers vervroegd in de overgang. Je krijgt er naast je ziekte dus nog een klap bij. En dat terwijl je al verzwakt bent."
Jacqueline Eenens zit vol energie om van de vier cafés dit jaar gezellige bijeenkomsten te maken. "Ik heb er zin in!"
Het Boezemcafé is gratis toegankelijk en bezoekers krijgen gratis tweemaal koffie en thee en iets lekkers aangeboden (mede door een bijdrage van Hemels zelf) en ontvangen bij het naar huis gaan een leuke goodiebag.

Aanmelden voor de Boezemcafés of het inwinnen van meer informatie kan via 06-21426567 of boezemcafe@gmail.com. Voor meer informatie en overige data: www.boezemcafe.nl.

(Willemien Timmers)

Uit de krant

Uit de krant

Uit de krant