Logo oegstgeestercourant.nl
De herdenking van geallieerde slachtoffers op 11 november zal worden gecombineerd met de 4 mei herdenking.
De herdenking van geallieerde slachtoffers op 11 november zal worden gecombineerd met de 4 mei herdenking. (Archieffoto: Wil van Elk)

Stille dood voor herdenking 11 november

Het herdenken van de geallieerde gesneuvelden dreigt in de gemeente Oegstgeest een stille dood te sterven.

Door Joep Derksen

Tientallen jaren lang werden deze mensen op 11 november geëerd bij het Groene Kerkje. Maar het Oorlogsgraven Comité Oegstgeest heeft na een gesprek met burgemeester Emile Jaensch besloten, om te stoppen met deze jaarlijkse herdenking. Voortaan wordt de herdenking van deze slachtoffers gecombineerd met de 4 mei herdenkingen. De politieke partij Hart voor Oegstgeest (HvO) probeerde vorige week nog om via politieke weg de herdenking van 11 november in stand te houden, maar fractievoorzitter Van Dissel wekte alleen wrevel bij de overige politici.


Van Dissel diende tegen beter weten een motie in voor het behoud van de 11-november herdenking en liet weten: "Met het schrappen van deze herdenking is de relatie met de Nederlandse Oorlogsgravenstichting onnodig onder druk gezet. Het is spijtig, dat de meeste fracties een combinatie van de herdenkingen een goede zaak zouden vinden. Wij vinden het belang van deze erezaak te groot om de motie in te trekken en willen een hoofdelijke stemming."
Raadslid Vos (D66) gaf voorafgaand aan deze stemming aan, dat het terugtrekken van het Oorlogsgraven Comité Oegstgeest niet wil zeggen, dat de geallieerde gevallenen niet meer op 11 november herdacht kunnen worden. "Als er een grote groep inwoners is die dat op 11 november wil bij het Groene Kerkje, dan moeten zij dat doen." De gemeente moet hier niets voor organiseren, zo vond Vos.

'De raad gaat niet over beslissingen van een comité bestaande uit vrijwilligers'

Ook gemeenteraadslid Burger (PrO) respecteert het besluit van het oorlogsgravencomité. "Zo'n herdenking moet een waardig karakter hebben en een breed publiek aantrekken. Het oorlogsgravencomité heeft bepaald, dat het niet meer aan deze voorwaarden voldoet en stopt met de organisatie er van." Raadslid Oosterhuis (VVD) deed er nog een schepje bovenop en schoot van onderuit de heup. "HvO maakt een politieke kwestie van iets, dat niet politiek is en nooit zou moeten worden. Om dit onderwerp überhaupt op de agenda te zetten, maakt het al politiek. De raad gaat niet over beslissingen van een comité, bestaande uit vrijwilligers. Als de enkele inwoners, die het niet eens zijn met het besluit van dat comité, dan staat het hen vrij om deze herdenking voort te zetten."
De motie van HvO werd met twee stemmen voor en zestien stemmen tegen verworpen.

Zie ook het verslag van Unity.nu

Meer berichten