Commissaris van de Koning Jaap Smit wil einde aan wantoestanden vuurwerk | Oegstgeester Courant
Logo oegstgeestercourant.nl
Jaap Smit: "Het wordt echt tijd om 'in het meervoud' te gaan denken".
Jaap Smit: "Het wordt echt tijd om 'in het meervoud' te gaan denken". (Foto: PR)

Commissaris van de Koning Jaap Smit wil einde aan wantoestanden vuurwerk

"Het is heel simpel: als mensen geen maat weten te houden, dan is op een gegeven moment de maat vol!" Dat zei Jaap Smit Smit, commissaris van de Koning in Zuid-Holland, woensdag 8 januari in zijn nieuwjaarstoespraak over het uit hand lopen van het 'vuurwerkfestijn' rond oud en nieuw.

Hij sprak een blijk van hulde uit aan de vele hulpverleners, de politie, bestuurders en anderen die 'op deze hete avond' hun hoofd koel hebben gehouden. "Ik roep ons allen op hun hartenkreten over vuurwerk serieus te nemen!" Wat de commissaris betreft is 2020 het jaar van een ferm besluit op nationaal niveau, om "dit soort wantoestanden te voorkomen".

Denken 'in het meervoud'

In zijn eerste nieuwjaarstoespraak in zijn tweede termijn als commissaris van de Koning ging Jaap Smit verder in op een aantal thema's die veel van bestuurders en samenleving vragen, zoals klimaatverandering, migratie en de manier waarop overheid en burgers met elkaar omgaan. In een grenzeloze wereld, waar 'oud denken' niet meer werkt en nieuwe antwoorden moeten worden gezocht, lopen we tegen grenzen aan, aldus de commissaris. "Dat gaat gepaard met een heftigheid waarbij opvattingen en denkrichtingen haast trekken krijgen van nieuwe religies, - en dat in een ver geseculariseerd land als het onze." Hij pleit daarom voor 'oog en oor' voor elkaar en voor het collectief. "Het wordt echt tijd om 'in het meervoud' te gaan denken. Zodat het meer gaat om ons als collectief, dan om mij als individu. Dat begint met het luisteren naar elkaar en je wezenlijk verdiepen in de zorgen en vragen van de ander. Juist nu in deze spannende tijd, waarin wij als samenleving met grote vraagstukken worden geconfronteerd en waarin fundamentele keuzes moeten worden gemaakt."

75 jaar vrijheid

De commissaris ook stond stil bij het jubileumjaar waarin 75 jaar vrijheid wordt gevierd. De vrijheid en vrede van de afgelopen driekwart eeuw "zijn niet vanzelfsprekend en zijn kwetsbaar", aldus Smit, "75 jaar geleden vonden mensen elkaar toen het land opnieuw opgebouwd moest worden. Met als motto: laten we ervoor zorgen dat het met ons goed gaat, want dan gaat het ook goed met mij."

Hij kijkt uit naar de activiteiten die in 2020 in het kader van 75 jaar vrijheid worden georganiseerd, met Zuid-Holland als gastprovincie bij de start van de nationale viering op 5 mei. Smit reikte een cheque uit van in totaal meer dan € 600.000,- aan 25 partijen in Zuid-Holland die activiteiten in dit kader organiseren.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225563&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225561&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>