Straatnaambord Boerhaavelaantje onthuld | Oegstgeester Courant
Logo oegstgeestercourant.nl
Het straatnaambordje van het Boerhaavelaantje werd onthuld door dorpsmarketeer Marjolijn van der Jagt, waarmee ook op Oud-Poelgeest het Boerhaavejaar werd afgesloten.
Het straatnaambordje van het Boerhaavelaantje werd onthuld door dorpsmarketeer Marjolijn van der Jagt, waarmee ook op Oud-Poelgeest het Boerhaavejaar werd afgesloten. (Foto's: Willemien Timmers)

Straatnaambord Boerhaavelaantje onthuld

Afsluiting Boerhaavejaar met vrijwilligers op Oud-Poelgeest

Op zaterdagmorgen 28 december was het de laatste 'bosdag' van dit jaar op het landgoed van Kasteel Oud-Poelgeest. Traditiegetrouw werd het jaar met de trouwe vrijwilligers afgesloten met oliebollen, koffie en bubbels. Want zonder de hulp van vele vrijwilligers op de 26 bosdagen per jaar, zou Oud-Poelgeest niet zijn wat het nu is. Deze ochtend werd het straatnaambord van het Boerhaavelaantje onthuld door dorpsmarketeer Marjolijn van der Jagt, waarmee ook op Oud-Poelgeest het Boerhaavejaar werd afgesloten.

"We kijken met gepaste trots terug op 2019, een jaar waarin heel veel is gebeurd op Oud-Poelgeest", aldus Annelies Koningsveld, voorzitter van de Stichting Erfgoed Oud-Poelgeest. "De eerste maanden van het jaar stond het kasteel in de steigers, wat overigens velen niet opmerkten omdat de deze bekleed waren met fotodoek. Ook het koetshuis en de kapel werden gerestaureerd en de tuinmanswoning is geschilderd."

Het meest in het oog springend was wellicht de renovatie van de oprijlaan en het rondeel en de realisatie van een tweede toegang van het landgoed richting Kwaaklaan. Hierdoor kon er eenrichtingsverkeer worden ingesteld, waardoor auto's elkaar niet meer hoeven te passeren op de oprijlaan en de stinsenplanten langs de zijkanten beter beschermd zullen zijn tegen rijsporen.

"Met de renovatie kregen de oprijlaan, de weg rondom het rondeel en het Boerhaavelaantje een nieuwe zandkleurige asfaltlaag, en daarmee een meer historische uitstraling."

Met de aanleg van de toegang over de Kwaakdam is een historische route op het landgoed hersteld: in de tijd van Boerhaave (18e eeuw) was de oprijlaan tijdelijk verdwenen en liep hier de belangrijkste toegangsweg. Het lag ook daarom voor de hand dat deze weg op het landgoed de naam 'Boerhaavelaantje' heeft gekregen.

Door het verkleinen van 'de tuintjes' is de kasteelingang een stuk ruimtelijker geworden. In de tuin bij het hotel en het koetshuis is de door vrijwilligers prachtig gerestaureerde duiventil met de beschilderde Oegstgeester dakpannen weer teruggeplaatst.

In het park zijn naast het reguliere onderhoud aan de monumentale bomen eindelijk de waterwegen uitgebaggerd. Veel nieuwe beplanting is aangebracht, onder meer langs de erfgrens tussen de buren en de groene parkeerplaats. Komend jaar zal ook de parkeerplaats zelf worden aan gepakt.

"Ook dit jaar zijn vrijwel alle bomen langs de paden en wegen gecontroleerd op veiligheid en waar nodig gesnoeid en ontdaan van dood hout. Desondanks is er in oktober toch een grote kroontak van een eik naar beneden gekomen en op het terras gevallen. Gelukkig was er alleen materiële schade", vertelt Koningsveld.

Overal op het landgoed gingen de vrijwilligers dit jaar de bramen weer te lijf en is er heel veel 'klein' onderhoud gepleegd. "De wederom droge zomer heeft voor de jonge beplanting, ondanks veel water geven, hier en daar voor problemen gezorgd. Het natte najaar maakt hopelijk veel goed."

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225563&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225561&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>