Algemene Ledenvergadering IJsclub Oegstgeest | Oegstgeester Courant
Logo oegstgeestercourant.nl
Het bestuur van de IJsclub Oegstgeest; Margret den Hollander en Wouter ­Turkenburg waren afwezig.
Het bestuur van de IJsclub Oegstgeest; Margret den Hollander en Wouter ­Turkenburg waren afwezig. (Foto: Wil van Elk)

Algemene Ledenvergadering IJsclub Oegstgeest

Michel van Gent gaf lezing over de oprichting van de IJsclub

Aan de spetters op het water van het ondergelopen weiland aan de Oegstgeesterweg, achter Kasteel Oud-Poelgeest, was duidelijk te zien dat het regende. Zicht op ijs is er nog lang niet. Het bestuur van de ­IJsclub Oegstgeest was zichtbaar tevreden met de ruime opkomst van de leden tijdens de 126-ste Algemene Ledenvergadering in het clubgebouw op maandag 16 december.

Annemarie ­Gerards trad toe aan het bestuur, evenals Jan ­Juffermans die de vertrekkende Henk Heemskerk opvolgt die op 29 januari erelid werd van de vereniging. Hij kreeg een prachtige gedenkschaal. Met de komst van ­Annemarie zijn er nu twee vrouwen in het bestuur. ­Margret den ­Hollander was deze avond afwezig, evenals Wouter ­Turkenburg.

De betalingen van contributies komen moeilijk op gang. Het bestuur vertelde dat het Sportakkoord met de gemeente onlangs is getekend. De vereniging betreurt dat er geen 333 meter kunstijsbaan komt in ­Leiden. Philip van der Post, voorzitter van de Warmondse IJsclub, vertelde over de aanleg van een skeelerbaan die op 4 april volgend jaar opengaat. Wellicht dat de leden van de IJsclub Oegstgeest daar ook gebruik van kunnen maken. Naar goed gebruik las secretaris Jan Mulder het jaarverslag voor. Met "We zijn klaar voor een nieuw ijsseizoen, laat maar komen die kou", besloot hij zijn verhaal. Door de geplande brug naar Poelgeest gaat vermoedelijk slechts een klein niet gebruikte gedeelte van de baan verloren. Er komt daar een sloot en een hek. Het terrein van de ijsbaan is wellicht nodig voor grondopslag tijdens de aanleg van de brug. Zou mooi zijn als de baan daarmee kan worden uitgevlakt.

Michel van Gent sporthistoricus van Huygens ING Amsterdam, en actief bij de Vereniging Oud ­Oegstgeest, gaf een lezing over 'de Oprichting van IJsclub Oegstgeest opnieuw bekeken'. In zijn presentatie noemde hij de eerste verhalen over schaatswedstrijden op het Katwijksche kanaal, later Oegst­geesterkanaal. Hij twijfelt aan de oprichtingsdatum na bestudering van de krantenberichten uit die tijd. Een verschil van een of meerdere dagen.

(Wil van Elk)

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225563&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225561&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>