Blij met nieuwe bomen | Oegstgeester Courant
Logo oegstgeestercourant.nl
Omwonenden en andere natuurliefhebbers bij de nieuw geplante linde.
Omwonenden en andere natuurliefhebbers bij de nieuw geplante linde. (Foto's: Willemien Timmers)

Blij met nieuwe bomen

22 jonge eiken, beuken en linden geplant in bos van Wijckerslooth

Op vrijdag 13 december, een donkere, druilerig dag, vond in het Bos van Wijckerslooth een feestelijke gebeurtenis plaats.

Vlakbij de grote ingang aan de kant van de Rhijngeesterstraatweg werd in het bos de laatste nieuwe boom aangeplant: een meerstammige linde (Tilia platyphyllos), die op de plaats werd gezet waar de oude meerstammige kastanje stond.

Ruim een week eerder werden in het bos 22 jonge eiken, beuken en linden geplant. "Na het omvallen van een eik en een beuk en de kap van nog meer zieke bomen in september van dit jaar is dit een feestelijke dag", liet Margreet Wesseling van de werkgroep Behoud het Bos van Wijckerslooth weten. Een bomenspecialist stelde deze zomer vast dat er 29 in slechte staat verkerende bomen gekapt moesten worden, waaronder beuken, eiken, acacia's, essen en elzen. Het bos werd afgesloten en op 9 september startte AW Groep samen met inhuur van Van Oosterom Boomtechniek met het kappen van de bomen.

Deze maand werden dus meer dan twintig verschillende soorten bomen terug geplant. Met een grotere variatie aan boomsoorten wordt de biodiversiteit vergroot. Dit is belangrijk omdat een gevarieerd bomenbestand bijdraagt aan de gezondheid van het bos.

"We wilden deze gelegenheid niet geruisloos voorbij laten gaan", sprak Wesseling toen de linde eenmaal in de grond stond, en een aantal aanwezigen hadden geholpen bij het dichtscheppen van het gat. "Ik ben blij dat we hier met zoveel mensen staan." Ze vertelde kort over de geschiedenis van het bos. "De grote bomenvriend Bisschop van Wijkerslooth liet zo'n 170 jaar geleden de prachtige beukenlaan in het bos aanleggen."

Ze bedankte alle mannen en vrouwen van Beheer Openbare Ruimte, en was vol vertrouwen over de toekomst van 'haar' bos. "Deze prachtige nieuwe linde kan wel tweehonderd jaar oud worden."

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225563&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225561&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>