Het plasticafval mag vanaf 1 april 2020 weer bij het restafval. Dat zal ook het straatbeeld ten goede komen. |
Het plasticafval mag vanaf 1 april 2020 weer bij het restafval. Dat zal ook het straatbeeld ten goede komen. | Foto: Willemien Timmers

Gemeente zet komend jaar in op betere afvalscheiding

Politiek

Plastic, metaal en drankkartonnen (PMD) vanaf 1 april 2020 weer bij het restafvalJarenlang heeft het grootste deel van de inwoners van Oegstgeest het plastic afval keurig gescheiden gehouden van de rest van alles wat in de grijze bak ging. Vanaf 1 april aanstaande mogen plastic, metaal en drankkartonnen (PMD) evenwel weer in de afvalbak. Dat wordt even wennen voor veel mensen. Daarnaast wil verantwoordelijk wethouder Matthijs Huizing Oegstgeestenaren nog bewuster maken van hoe we afval beter kunnen scheiden.

"De technologie is inmiddels enorm verbeterd", laat Huizing weten, als hij praat over nascheiding van PMD. "Zo zelfs, dat we meer herbruikbaar plastic uit het restafval halen, dan als we het gescheiden inzamelen."
Vlak voor de vorige gemeenteraadsverkiezingen (2018) leek het er even op dat ook Oegstgeestenaren hun restafval zelf moesten gaan wegbrengen en daarvoor apart betalen. Het plan lag er om per wijk containers voor restafval te gaan plaatsen. Bij de verkiezingen werd het behouden van 'de grijze bak' een speerpunt, en dus kwamen de containers er niet. "Daar zijn we achteraf erg blij mee. Het omgekeerd inzamelen leek het ei van Columbus, maar kostte ook heel veel geld in de zin van containers, pasjes en administratie. "
"Overigens hebben we niet voor niets ons plastic al die jaren apart ingezameld. Eerder was de technologie nog niet zover dat nascheiding zoveel opleverde. Zeker in Oegstgeest was de kwaliteit van het gescheiden PMD relatief hoog", moet de wethouder van het hart. "Helaas wordt echter tweederde van het PMD nog steeds bij het restafval gegooid en verbrand"

Huizing kan inmiddels alle cijfers en kilogrammen betreffende de afvalinzameling in Oegstgeest uit zijn hoofd opnoemen. "Veel inwoners van Oegstgeest scheiden het afval behoorlijk goed, maar het is een misvatting dat we het goed genoeg doen in Oegstgeest. Neem bijvoorbeeld het GFT-afval waar ook de etensresten bij horen. Daarvan komt ongeveer 70 kilo per huishouden per jaar in de grijze bak terecht. Dat moet echt anders. Hoe meer kilo's we naar de vuilverbranding sturen, hoe meer verwerkingskosten we moeten betalen en hoe minder er gerecycled wordt. Dit doen we elkaar aan. Als we op dit gebied ons gedrag een beetje veranderen, en ons pannetje oud geworden macaroni netjes in de bruine bak gooien, kunnen we een enorme bijdrage doen aan het milieu en gemeenschapsgeld besparen."
Van al het groente-fruit en tuinafval (GFT), textiel, papier en plastic, wordt nog altijd een groot deel in de grijze bak gegooid. Van het plastic zelfs tweederde.
"Voor wat betreft het gezamenlijk inzamelen van het plastic met het restafval is het voor mij appeltje-eitje", benadrukt Huizing. "We krijgen straks een hoger scheidingspercentage tegen lagere kosten. Daar komt bij dat we ook visueel minder troep in de straten hebben staan, en de zakken ook niet meer kunnen wegwaaien." De wethouder laat weten dat in de beginjaren het plasticafval ook geld opleverde voor de gemeenten, onder andere door stimuleringssubsidies. "Dat is nu verleden tijd. Het apart inzamelen van plastic kost ons nu 50.000 euro per jaar."
Huizing zegt blij te zijn dat er in Oegstgeest geen systeem is ingevoerd waarbij inwoners per kilo voor hun grijze zakken moeten betalen. "Resultaten in andere gemeenten wijzen uit dat bij sommigen een derde van al het afval met dit soort maatregelen verdwijnt. Men neemt het mee als men op bezoek gaat bij Oma in een andere gemeente bijvoorbeeld. Ook verdwijnt het afval tussen het GFT en PMD waardoor nog meer herbruikbaar materiaal afgekeurd wordt. Gelukkig hebben wij van deze processen kunnen leren."

GFT als boosdoener

Per hoofd van de bevolking wil Oegstgeest naar maximaal 100 kilo afval in de grijze bak per persoon per jaar. "Nu is dat 173 kilo. Hiervan is zo'n 60 kilo GFT-afval. Dat is een grote boosdoener waar we makkelijk iets aan kunnen doen. Begin volgend jaar gaan we aanrechtbakjes ter beschikking stellen waarmee de inwoners van Oegstgeest makkelijk hun etensresten en kookafval kunnen scheiden. Als we daarnaast zorgen dat ook de 11 kilo tuinafval, de 8 kilo textiel en de 4 kilo glas niet in de grijze bak terechtkomen, kunnen we makkelijk de 100 kilo halen", zegt Huizing enthousiast. "Luiers is nog wel een puntje. Ik verwacht dat hier op termijn een aparte inzamelservice voor komt. Voorlopig heeft het geen zin om dit type afval apart te houden omdat er nog onvoldoende recycle-mogelijkheden zijn."

Tot nu toe ging al het restafval uit de grijze bak rechtstreeks de verbrandingsoven in. Afvalverwerker Rijnmond in Pernis heeft nu aangegeven capaciteit te hebben gecreëerd om het Oegstgeester afval in hun hal te scheiden. "Voorheen hadden ze die ruimte niet", aldus Huizing, die erg blij is met deze mogelijkheid. "We zijn één van de eersten, samen met Leiden, die in Nederland hieraan meedoen. De overeenkomst gaat in op 1 april 2020."
Matthijs Huizing is inmiddels zelf een fanatiek afvalscheider geworden. "Zo heb ik een oud emmertje in de keuken staan met een bio-zakje erin waarin ik mijn etensresten doe. Het viel mij laatst op dat ik de gewone prullenbak al een dag of drie niet eens open had gedaan. Ik merk dat goed scheiden écht te doen is."
De gemeente Oegstgeest gaat, als 'lerende organisatie', de komende jaren ook twee keer per jaar een sorteeranalyse uitvoeren in plaats van eenmaal per twee jaar. Er wordt nu bijvoorbeeld nog gerekend met de cijfers van 2017.
"Als we allemaal wat meer ons best doen, ben ik zoals gezegd ervan overtuigd dat we onder de 100 kilo afval per persoon kunnen komen. Over twee jaar gaan we dan nog aanvullende maatregelen nemen. Wellicht dat er dan toch iets van een financiële component bij komt voor wat betreft de hoeveelheid afval per persoon."

Papier

Voor wat betreft de kilo's oud papier heeft de gemeenteraad vorige week dinsdag aangegeven zo snel mogelijk over te gaan op een systeem waarbij het verboden is om ongeadresseerd reclamedrukwerk door Oegstgeester brievenbussen te gooien. "Als mensen wel reclamefolders willen hebben, moeten ze dat in het nieuwe jaar (wanneer is nog niet bekend) specifiek gaan aangeven. De helft van deze blaadjes gaat volgens onderzoek ongelezen de papier- of prullenbak in. Dat is echt zonde. "De huis-aan-huis kranten mogen in Oegstgeest wel bezorgd blijven worden.

Huizing vertrouwt op de medewerking van alle Oegstgeestenaren daar waar het gaat om afval scheiden. "Tot mijn verrassing heb ik er zelf best plezier aan - zie het maar als een soort wedstrijd -, en het is beter voor het milieu, je kinderen en je portemonnee."

(Willemien Timmers)

Afbeelding

Uit de krant

Uit de krant