Burgemeester Emile Jaensch feliciteert de 102-jarige Cor van Zandwijk. |
Burgemeester Emile Jaensch feliciteert de 102-jarige Cor van Zandwijk. | Foto: Wim van Tuijl

Cor van Zandwijk 102 jaar

Human Interest

Cor van Zandwijk is op zondag 8 december 102 jaar geworden en kreeg een dag later bezoek van de burgemeester van Oegstgeest, Emile Jaensch.

Door Wim van Tuijl

Bijzonder is dat de jarige al enkele jaren in Oegstgeest woont maar nog nooit bezoek heeft gehad van de Oegstgeester burgemeester. Dit vraagt uitleg. "Ik ben op 99-jarige leeftijd ongelukkig gevallen en belandde in Wijckerslooth. Eerst voor revalidatie, maar het bleek dat ik niet meer zelfstandig thuis kon wonen", verklaarde de jarige. Hij woonde in Rijnsburg en was dus ingeschreven bij de gemeente Katwijk. Daarom kwam de collega van burgemeester Emile Jaensch op bezoek ter gelegenheid van zijn 100e verjaardag en herhaalde dat een jaar later. "In januari is mijn woning in Rijnsburg verkocht, omdat ik definitief in Wijckerslooth zou blijven. Daarmee volgde nu ook de 'papieren verhuizing' en werd ik ingeschreven in Oegstgeest", sprak de jarige die kort geleden overgrootvader is geworden. Vandaar nu bezoek van de burgemeester van Oegstgeest. "Heeft u gisteren 102 kaarsjes uitgeblazen?", grapte Emile Jaensch. Cor gaf een duidelijk 'nee' op de ludieke vraag.

Liever smid dan boer; het liefst onderwijs
Cor is op 8 december 1917 geboren in een boerenfamilie in Herwijnen. Boer worden was niet zijn ambitie. "Liever smid dan boer; het liefst onderwijs", vertelde de jarige stellig. Hij kreeg de ruimte om de Kweekschool (nu PABO genoemd) te volgen. Zijn keuze was een schot in de roos. Hij rondde de Kweekschool met goed gevolg af en begon in Herwijnen al op 18-jarige leeftijd als assistent-onderwijzer onder supervisie van een ervaren leerkracht. "Toen de vaste leerkracht van school vertrok, werd ik uit twee mede assistenten als opvolger aangesteld. Wel was ik overeen gekomen mijn salaris van 75 gulden per maand te delen met de twee assistenten op wie de keuze niet was gevallen", verhaalde Cor. "Dat siert u", repliceerde Emile, die belangstellend naar het verloop van zijn loopbaan vroeg. In heldere bewoordingen gaf de jarige uitgebreid uitleg. Cor heeft op meerdere plekken in het land gewerkt. "Uiteindelijk kwam ik naar Rijnsburg en heb daar in 1961 de Christelijke Rijnsburgse MULO opgericht, samen met de heer Blokland. In die tijd heb ik 15 jaar in Oegstgeest gewoond en ben daarna verhuisd naar Rijnsburg", gaf hij aan. Hij was 20 jaar, tot aan zijn pensionering, als directeur aan deze school verbonden, die in 1994 is gefuseerd met scholengemeenschap Visser 't Hooft.


Van vader op zonen
Vermeldenswaard is dat alle vier zijn zonen het onderwijs zijn ingegaan. Allen zijn kortere of langere tijd aan de school in Rijnsburg verbonden geweest. Een van zijn zoons was ook 20 jaar aldaar directeur en is recentelijk met pensioen gegaan. Daarmee is de school voor het eerst sinds het 58-jarige bestaan 'Zandwijkloos'.
Cor is nog zeer scherp van geest en leest dagelijks de Trouw. Op televisie volgt hij met belangstelling onder meer het journaal, Pauw en Witteman en Nederland zingt. "Gelukkig kan ik via teletekstpagina 888 (ondertiteling) al het gesprokene goed volgen. Wat hem actueel bezighoudt? "Onder meer de huidige president van de Verenigde Staten, waar ik niet zo blij mee ben", antwoordt Cor de burgemeester.


Duidelijke geloofskeuze

Emile wijst op een christelijke tekst in de woonkamer. "Ja, ik ben bewust gelovig." Direct daarop citeert Cor de kern van het Evangelie in Johannes 3:16 "Want alzo lief heeft God de wereld gehad dat hij zijn zoon (Jezus) gestuurd heeft opdat iedereen die gelooft eeuwig leven heeft ", gaf hij zonder verspreking aan. "Ik bezoek regelmatig op zondagochtend de diensten in Wijckerslooth", onderstreept Cor. Emile complimenteerde de oudste man van Oegstgeest met zijn goede mentale scherpte, die door de vloeiende communicatie duidelijk naar voren is gekomen. "Ik ga ervan uit: tot volgend jaar", zei de burgemeester tot slot.

Afbeelding

Uit de krant

Uit de krant