Logo oegstgeestercourant.nl
De Superrr in Poelgeest heeft in de wijk een grote verbindende rol. | Archieffoto Willemien Timmers
De Superrr in Poelgeest heeft in de wijk een grote verbindende rol. | Archieffoto Willemien Timmers

Alliade zoekt overname-kandidaat voor Superrrs

Bewoners willen buurtsuper graag behouden voor de wijk

Als een schokgolf ging het bericht eind vorige week door de wijk Poelgeest: de zo geliefde sociale supermarkt, de Superrr in de Clusiushof die in het voorjaar van 2014 open ging, moet sluiten in de zomer van 2020 als er zich geen overnamekandidaten melden. De supermarkt is eigendom van de Heereveense zorggroep Alliade, die de acht Superrr-supermarkten buiten Friesland, wil verkopen.

De Superrr-supermarkten staan voor Retail, Re-integratie en Relatie met het dorp. Met name de tweede 'R' onderscheid de supermarkt van andere supermarkten. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, bijvoorbeeld door een burn-out, een taalachterstand, een handicap, lange werkloosheid of een gebrek aan opleiding, kunnen door een baan bij de Superrr uit hun uitkering groeien en doorstromen naar een betaalde baan. Met de sociale dienst van de gemeente, of een instelling als de Gemiva-SVG groep, worden afspraken gemaakt over de te behalen resultaten. Overigens lukte het deze organisaties lang niet altijd om het gewenste aantal uur aan de Superrr te leveren.

De supermarkten vallen onder 'Support&Co', een onderdeel van Alliade. De reden dat de winkels worden verkocht (de status is nu: 'voorgenomen besluit') is met name financieel. De meeste Superrrs zijn niet winstgevend, ook die in Poelgeest niet. Feit is wel dat de omzetcijfers van dit filiaal nog steeds een stijgende lijn laten zien.
Bij Alliade rommelt het al langer. Begin dit jaar publiceerde de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd een rapport waaruit bleek dat er in de onderzochte periode sprake is geweest van 'een gebrek aan een integere en beheerste bedrijfsvoering'. Risico's op belangenverstrengeling werden onvoldoende beheerst. Vanaf 16 januari 2019 stond de zorggroep onder verscherpt toezicht. Omdat de inspectie voldoende verbetering zag, werd dit verscherpte toezicht per 16 juli opgeheven.

In juni van dit jaar was er ook al onrust in de wijk toen de eigenaresse van de naastgelegen Sportschool Jenergy het pand van de Superrr overkocht van Woningstichting MeerWonen. Toen waren bewoners bang dat de winkel zou verdwijnen en ook sportschool zou worden. De eigenaresse, Jenny Gaidoukevitch, laat op Facebook weten dat zij ook nu de supermarkt graag wil behouden voor de wijk. "We zijn op zoek naar een overnamekandidaat. Heb jij interesse of weet je iemand die interesse zou hebben, laat het alsjeblieft weten."

(Willemien Timmers)

Meer berichten