Lichtjestocht Oegstgeest aan de Rijn blijft groeien | Oegstgeester Courant
Logo oegstgeestercourant.nl
Als verrassing hadden de bewoners van de huizen die langs de route lagen hun best gedaan om een steentje aan het lichtfestijn bij te dragen.
Als verrassing hadden de bewoners van de huizen die langs de route lagen hun best gedaan om een steentje aan het lichtfestijn bij te dragen. (Foto's: Heike Peers)

Lichtjestocht Oegstgeest aan de Rijn blijft groeien

Na het succes van afgelopen jaren, kon het niet uitblijven dat er een derde editie van de Lichtjestocht zou volgen. Met meer dan duizend deelnemers is de Lichtjestocht inmiddels een begrip geworden in Oegstgeest aan de Rijn (Nieuw-Rhijngeest). Iets waar jong en oud al weken naar uitkeken.

Afgelopen zaterdag verzamelden honderden kinderen met hun families bij basisschool Het DOK, het beginpunt van de tocht. Het is leuk om een zien hoe een normaal rustige nieuwbouwwijk, ineens tot leven komt. Links en rechts gingen voordeuren open en lampje voor lampje veranderde de straat binnen een kwartier tijd in een dansende zee van lampionnen en LED-lichtjes. De verzamelde gezinnen konden niet wachten tot het feestorkest 'Kap Nah' het startsein zou geven om hen te volgen door de straten van Oegstgeest aan de Rijn.

De slingerende stoet was net als voorgaande jaren overweldigend. Als verrassing hadden de bewoners van de huizen die langs de route lagen hun best gedaan om een steentje aan het lichtfestijn bij te dragen. Met als gevolg twinkelende lichtslingers in bomen, in verschillende kleuren uitgelichte huizen, laser-patronen op muren, honderden drijvende lampjes op het water en bootjes met LED-ballonnen. Buurtbewoners die niet met de Lichtjestocht meeliepen, hingen uit ramen om foto's en filmpjes te maken.

De tocht eindigde in Park Landskroon, dat was omgevormd tot een betoverende groene weide met duizenden glinsterende lampjes, vuurkorven en fraai groen aangelichte bomen. De selectiegroepen van lokale dansschool Chee-Ling stonden langs de route met een speciaal ingestudeerde lichtjes-dans en een vijftigtal vrijwilligers stonden in het midden van het park klaar met grote manden marshmallows op stokjes, chocolademelk en warme worstjes.

De burgemeester van Oegstgeest, Emile Jaensch, was dit jaar ook aanwezig om het bewonersinitiatief van dichtbij mee te maken. Hij heette kinderen, ouders en grootouders welkom in het park en hielp met het uitschenken van de warme chocolademelk.

"De Lichtjestocht is ooit begonnen als een wild idee; twee jaar later is het een evenement waar iedereen in de wijk naar uitkijkt. Het leukste van de avond blijven voor ons de pretoogjes van de kinderen, de glimlach op ieder z'n gezicht en de dankbaarheid van iedereen. Wat een feest!" aldus de organisatie. De Lichtjestocht is niet alleen gezellig om aan mee te doen, maar brengt buurtbewoners ook bij elkaar. Elk jaar wordt de organisatie van de tocht door een nog grotere groep vrijwilligers gedragen. Iedereen wilde helpen, dus geen tekort aan verkeersregelaars, tentenbouwers, houtdragers, kapiteins, chocolademelk-schenkers en marshmallow-uitdelers. Ondanks dat de zaterdag met hevige stortbuien begon, trotseerden tientallen buren de weersomstandigheden om een grote open stretch-tent in Park Landskroon te bouwen en het geheel uit te lichten.

"Het is leuk om te zien hoe enthousiast een buurt van een evenement zoals dit wordt. Net als vorig jaar wilde tot onze grote vreugde veel lokale ondernemers de Lichtjestocht ondersteunen." Chocomel, slagroom en marshmallows van de nieuwe Jumbo in de wijk, ambachtelijke warme worstjes van Verswinkel van der Zalm, een grote stretch tent van Maessen Tenten, hout voor de vuurkorven van Houttotaal, lichtjes en lampen van AV leverancier JUR, financiële ondersteuning van Verloskundige Praktijk Oegstgeest, een subsidie van de Gemeente Oegstgeest en Stichting 1818 en Thaise hapjes van Toko Lekki voor alle vrijwilligers tijdens de afbouw. Een gratis initiatief als de Lichtjestocht zou niet mogelijk zijn zonder de ondersteuning van partijen als deze."

De reacties van deelnemers varieerde van 'Dit wordt elk jaar leuker!' 'Onze kinderen konden niet wachten om met hun lichtcreaties door de straten te wandelen' tot 'Wat leuk dat alle huizen nu ook mee doen met de tocht'. "Je merkt dat mensen oprecht blij worden van zoiets simpel als bij elkaar komen met lichtjes. Wij kijken nu al uit naar de vierde editie in 2020!", aldus de organisatie.

Begrotingsraad

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225563&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225561&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>