De Fietsersbond, Repair Café Oegstgeest en Bike Totaal Van Hulst helpen zaterdag iedereen bij het verbeteren van de fietsverlichting.fotocredit:Foto PR/Repair Café Oegstgeest
De Fietsersbond, Repair Café Oegstgeest en Bike Totaal Van Hulst helpen zaterdag iedereen bij het verbeteren van de fietsverlichting.fotocredit:Foto PR/Repair Café Oegstgeest Foto: Diane van der Heijden

Iedere fietser goed verlicht op weg

Algemeen

Onverlicht door het donker fietsen, het is zo gevaarlijk. Mét goede fietsverlichting is de kans op een ongeluk in het donker 20 procent kleiner. Op zaterdag 2 november kan iedereen zijn fietsverlichting laten maken in het Dorpscentrum. Daar staan Repair Café Oegstgeest, de Fietsersbond Oegstgeest en fietswinkel Van Hulst klaar om iedere fietser goed verlicht op weg te helpen.

Bijna de helft van alle kinderen onder de 18 voert geen goede fietsverlichting. Hoe moet dat als ze 's morgens in het donker naar school rijden? Van alle fietsers rijdt 35 procent in het donker met één lampje of helemaal geen licht. En daar willen ze veilig mee thuis komen, na het werk of de sport?
Nu de dagen korter zijn, is het helemaal nodig om fietsverlichting te laten controleren en repareren. Zaterdag kan dat tussen 10 en 13 uur bij de vrijwilligers van Repair Café Oegstgeest in het Dorpscentrum aan de Lijtweg 9. Daar worden trouwens ook allerlei andere kapotte dingen uit het huishouden gerepareerd; zie www.repaircafeoegstgeest.nl.


Op de stoep betrekken de Fietsersbond en Bike Totaal Van Hulst een eigen stand om fietsers van dienst te zijn. Zij zijn actief tot 15.00 uur. Wanneer reparatie nodig is, hoeft alleen het materiaal te worden betaald, niet het arbeidsloon.
Maar de actie duurt langer, tot wel 9 november. Overal in regio Holland Rijnland kan men die week terecht bij rijwielhandelaren voor extra aandacht voor fietsverlichting. Dan geldt 10 procent korting op de totale reparatiekosten incl. arbeidsloon. Alle deelnemende bedrijven staan op www.fietsersbond.nl/alphenaandenrijn. Alle scholen in Oegstgeest krijgen die week bezoek van Veilig Verkeer Nederland om fietsverlichting te controleren.
Na de actie zal de politie gericht controleren op goed werkende fietsverlichting. Wie niet aan de voorschriften voldoet, riskeert € 55,- boete. Als de verplichte reflectoren niet aanwezig zijn geldt een boete van € 35,-. Reden om de zaak goed in orde te hebben.
De actie wordt verder ondersteund en uitgevoerd door de ANWB, de politie, de gemeenten en regio Holland Rijnland.

Afbeelding

Uit de krant

Uit de krant