Rik van der Zon met de route die hij met vier medestudenten fietsend wil afleggen op 3 november.
Rik van der Zon met de route die hij met vier medestudenten fietsend wil afleggen op 3 november. Foto: Piet de Boer

24 uur fietsen voor goed doel

Algemeen

Op 3 november gaan vijf studenten 440 kilometer fietsen om daarmee geld op te halen voor een goed doel. De opbrengst gaat naar IT4Kids. Zij bekostigen uit de opbrengst van gerecyclede hardware sportactiviteiten voor kinderen. IT4Kids richt zich in het bijzonder op kwetsbare kinderen. Kinderen van ouders, die het sporten niet kunnen betalen.

Door Piet de Boer

Na overleg koos Rik van der Zon (18) uit Sassenheim die ook in Oegstgeest geen onbekende is, met vier medestudenten commerciële economie voor een sportieve uitdaging. De groep gaat alle provincies van Nederland op de fiets bezoeken binnen een dag. Een avontuur dat is het zeker, zegt Rik. De route is bijvoorbeeld nog niet honderd procent zeker. Ook onderweg kan er iets misgaan. Een weg of fietspad kan zomaar afgesloten en ontoegankelijk zijn. Rik laat het plaatje zien. ''We vertrekken vanuit Groningen of Zeeland.'' Dat is afhankelijk van de omstandigheden op drie november. Uiteindelijk zal de groep kiezen voor de meest praktische oplossing. Rik denkt na onderzoek dat het Groningen wordt. Maar dat kan op het laatst toch nog Zeeland worden. ''We willen zo veel mogelijk windje mee'', zegt hij met een glimlach. Conditie en doorzettingsvermogen zijn minder belangrijk. ''Het plan is vier weken geleden ontstaan. Trainen heeft niet veel zin meer. We gaan het gewoon doen en kijken hoever we komen.'' De instelling is 100 procent. ''We hebben er zin in.''

 

Fietsen door de nacht
De vijf studenten houden het simpel en gebruiken geen racefietsen. Ze gaan 'swappen'. Swap-fiets Leiden heeft twee stadsfietsen met versnelling beschikbaar gesteld. Steeds zullen een of twee studenten op de pedalen staan. De anderen rijden mee in de auto. Regelmatig wordt er gewisseld. Het is dus eigenlijk een fiets-estafette. Het zwaarste gedeelte is waarschijnlijk het traject dat 's nachts wordt afgelegd. ''We hopen geen lekke banden te krijgen'', glimlacht Rik.

De vijf sportlieden hebben het goede doel weten te verkopen aan diverse sponsoren. De groep bedrijven is divers. Van Swapfiets, Company2Wear (bedrijfskleding), Sportincas (incassso voor sportclubs), Dayone advocaten, De Hypotheker, Jaconde lnvest (adviesbureau) tot pizzeria Maruzella. In totaal wil de groep binnen 24 uur 6000 euro bij elkaar fietsen. Ze zijn er nog niet. Rik hoopt naast sponsoren ook donaties te krijgen uit Sassenheim, Teylingen en andere plaatsen in de Duin- en Bollenstreek. De tocht is 3 november te volgen op Facebook.
Via dezelfde facebookpagina kunnen ook donaties gestort worden.
www.facebook.com/It4KidsCE1D/?ref=bookmarks.

Uit de krant

Uit de krant