Mooi vrijwilligerswerk bij de Maaltijd aan Huisdienst | Oegstgeester Courant
Logo oegstgeestercourant.nl

Mooi vrijwilligerswerk bij de Maaltijd aan Huisdienst

Vrijwilligers bij de Maaltijd aan Huisdienst van Radius: 'Dat je anderen kunt helpen geeft een goed gevoel." | Foto Jannie C de Groot
Vrijwilligers bij de Maaltijd aan Huisdienst van Radius: 'Dat je anderen kunt helpen geeft een goed gevoel." | Foto Jannie C de Groot (Foto: Jannie C de Groot)

Vincent Montanus, de coördinator van de Maaltijd aan Huisdienst en de Sterbus van Radius, wil graag vertellen over het mooie werk dat hij doet. In het gebouw aan de Rooseveltstraat in Leiden, waarvandaan ook de koelauto's vertrekken voor de Maaltijd aan Huisdienst in Leiden en Oegstgeest, praat hij over alle 'ins' en 'outs'.

"De Maaltijd aan Huisdienst kan koelverse of diepvriesmaaltijden zelfs tot in de koelkast of vriezer kan afleveren. Het onderscheid met de andere brengdiensten is dat er tijd is voor een praatje met de vrijwilliger", vertelt Vincent. "Als er signalen zijn dat het niet goed gaat met een deelnemer, kan er hulp worden ingeschakeld of advies aangeboden."

Terwijl Vincent zijn verhaal vertelt, komen er juist twee vrijwilligers binnen. Zij vertellen wat er zo leuk is aan dit vrijwilligerswerk. "Het is teamwerk, en het is altijd gezellig in de auto."

De chauffeur en bijrijder zorgen voor de juiste volgorde van de lijsten met bestellingen en geven bijzonderheden van de rit door aan Vincent. Beiden brengen de maaltijden zo nodig tot of achter de voordeur. Ze nemen de ingevulde lijsten voor de volgende keer weer mee terug. Ook helpen zij de mensen de lijsten in te vullen als dat zelf niet (meer) lukt. "Je komt bij dit werk met allerlei mensen in aanraking. De meeste mensen zijn blij dat je de maaltijden komt brengen en hebben ook wel zin in een praatje."

De vrijwilligers hebben ook meegemaakt dat een deelnemer de deur niet opendeed. Uiteindelijk kon een gealarmeerde ouderenadviseur gelukkig met hulp van de buren naar binnen. Daar bleek de deelnemer te zijn gevallen: hij kon niet meer opstaan. Het is gelukkig goed afgelopen. "Dat je anderen kunt helpen geeft een goed gevoel."

Vrijwilligers gevraagd

Vincent heeft momenteel helaas moeite om vrijwilligers te vinden die in Oegstgeest willen rijden op de koelauto's 'en dat terwijl het zulk leuk en dankbaar vrijwilligerswerk is'. De twee vrijwilligers knikken instemmend. Het is handig als de mensen die dit werk gaan doen, uit Oegstgeest komen, dan is het vinden van de weg makkelijker. Maar ook mensen uit Leiden zijn van harte welkom. De chauffeur moet in bezit zijn van een rijbewijs. "Voor beide functies moet je het leuk vinden om met oudere mensen om te gaan en ook over wat geduld beschikken. Zo lopen mensen bijvoorbeeld niet zo snel als je aanbelt. Dat zijn dingen waar je rekening mee moet houden. Het werk kost ongeveer drie à vier uur per week, maar je hoeft het niet iedere week te doen. Dit kan in overleg."
In het gebouw van de Regionale diensten, zoals de verzameling van de diensten heet die aan de Leidse Rooseveltstraat gehuisvest is, zijn naast de vaste medewerkers veel vrijwilligers actief, o.a. voor Personenalarmering, Sterbus, Plusbus, Boodschappen Begeleidings Dienst en dus ook de Maaltijd aan Huisdienst. De sfeer in het gebouw is gezellig. 's Ochtends wordt er gezamenlijk koffiegedronken en als er iemand jarig is, dan is er vaak koffie met taart. Maar ook minder mooie zaken in het leven worden met elkaar gedeeld. Verder is er jaarlijks een barbecue, een vrijwilligersfeest, een nieuwjaarsborrel en een uitje. En voor alle nieuwe vrijwilligers van Radius is er eens per jaar een High Tea, waarbij men naast de lekker hapjes en thee geïnformeerd wordt over Radius, het vrijwilligerswerk en men kennis maakt met andere vrijwilligers die net zijn begonnen.
Vincent werkt nog steeds met veel plezier bij de Maaltijd aan Huisdienst en hoopt binnenkort zijn team te versterken met nieuwe vrijwilligers. Heeft u zin om dit vrijwilligerswerk te gaan doen of wilt u meer informatie? Neem dan contact op met Vincent Montanus. Bel naar de receptie van Radius: 071 707 42 00 of stuur een e-mail: info@radiuswelzijn.nl

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225563&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225561&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>