Van der Gugten hoopt dat men herkenning, troost en liefde vindt in het boek.
Van der Gugten hoopt dat men herkenning, troost en liefde vindt in het boek.

'Ieder mens heeft een verhaal'

Algemeen

Gèrina van der Gugten schrijft twee romans die zich in Oegstgeest afspelen

Deze zomer kwam het tweede boek van de in Oegstgeest geboren en getogen Gèrina van der Gugten uit, dat zich opnieuw in het geestdorp afspeelt. 'Leven voor twee' is gebaseerd op het leven van haar twee jongste broers, waarvan er een op veertienjarige leeftijd overleed.

Gèrina werd in 1953 geboren in de Assendelftstraat, waar haar ouders in huis woonden bij een oude dame. "Ze hadden daar twee kleine kamertjes tot hun beschikking. Na de oorlog was er een enorme woningnood en mensen waren verplicht jonggetrouwde stellen in huis te nemen. Zo kwamen mijn ouders vanuit Rijnsburg in Oegstgeest terecht. Nadat ik werd geboren kregen ze eindelijk een eengezinswoning in de Celebesstraat in de Indische buurt." Ze was het derde kind. "Na twee jongens was mijn moeder extra blij met een dochter. Na mij zijn nog twee broers geboren. Zo groeide ik op tussen vier broers."

Het eerste boek dat Gèrina schreef, getiteld 'Als je de woorden weet', is een autobiografische roman en vertelt het verhaal van een meisje dat op jonge leeftijd seksueel wordt misbruikt door een oom. "Het is vooral een verhaal om bespreekbaar te maken waar we liever over zwijgen. En een verhaal over wat een traumatische gebeurtenis doet in het leven van een jonge vrouw."

De tweede roman, die kortgeleden uitkwam, heet 'Leven voor twee' en is gebaseerd op het leven van Gèrina's twee jongste broers, waarvan de oudste op veertienjarige leeftijd is overleden. "Ik was toen zeventien, en in die tijd werd er over zulke gebeurtenissen bijna niet gesproken. Het was de tijd van: 'Niet klagen, maar dragen en bidden om kracht'.
Later besefte ik wat een impact deze gebeurtenis moet hebben gehad op mijn jongste broer. Hij verloor zijn beste maatje en daar bovenop was de gezinssituatie in het jaar voor het overlijden al behoorlijk veranderd. De twee oudste broers waren het huis uitgegaan, en niet lang na de begrafenis vertrok ik ook. Zo werd hij deel van een gezin van drie, in plaats van de zeven die hij gewend was. En hij en zijn ouders hadden onmetelijk verdriet."

Beide romans (Uitgeverij Nieuwe Druk) spelen zich voor een groot gedeelte af in Oegstgeest en omgeving. "Het zal voor veel mensen herkenning oproepen, zeker voor leeftijdsgenoten, zowel wat betreft plaats en tijdgeest als ook gevoelens. Doorgaan in het leven als het tegenzit. Niet gezien worden als iemand in het gezin ziek wordt, zwijgen over zaken waar je eigenlijk over wilt praten, gevoelens van eenzaamheid maar vooral ook hoe belangrijk liefde en vriendschap is. Want ieder mens heeft een verhaal, en hoe fijn is het als er anderen zijn die daarnaar luisteren."
Gèrina van der Gugten, die tijdens haar opleiding Kinderverzorging naar Oosterbeek vertrok voor een stage, en daar is blijven hangen, hoopt dat lezers herkenning, troost en liefde vinden in beide romans. "Ik probeer woorden te geven aan datgene waar we wel over willen, maar vaak zo moeilijk over kunnen praten."

Uit de krant

Uit de krant