In de operatie 'Dokter Bibber Navigeert' werd gebruik gemaakt van de nieuwste Virtual en Augmented techniek. | Foto Willemien Timmers
In de operatie 'Dokter Bibber Navigeert' werd gebruik gemaakt van de nieuwste Virtual en Augmented techniek. | Foto Willemien Timmers

Kinderen leren opereren in Corpus

Algemeen

Afgelopen weekend werd overal in het land het Weekend van de Wetenschap gevierd. Ook Corpus 'Reis door de mens' had veel energie in een mooi programma gestoken.

Alle jonge bezoekers van het belevingsmuseum konden kennismaken met 'De operatiekamer van de toekomst'. Ze werden in Corpus allemaal in echte operatiekleding gestoken en konden daarna ontdekken hoe het is om zelf chirurg te zijn.

Op drie operatietafels konden de doktoren-in-de-dop kennismaken met nieuwe technieken die in het ziekenhuis gebruikt worden om mensen te behandelen. In de operatie 'Ultrasoon' werd, net als een echte radioloog doet, met behulp van geluidsgolven gezocht naar de zieke plek. Soms was dat, ook voor de begeleidende professionals, nog een hele klus.

Met blacklight gingen de kleine chirurgen in een donkere kamer op zoek naar fluorescente zieke plekken in de operatie 'Fluor & Blacklight'. Met een speciale bril op en een operatie-pincet werden alle verkeerde deeltjes verwijderd.
In de operatie 'Dokter Bibber Navigeert' werd gebruik gemaakt van de nieuwste Virtual en Augmented techniek. De 'patiënt' lichtte groen op bij het vinden van de juiste locatie.

Fijs van Leeuwen, hoofd van het Interventional Molecular Imaging Laboratory (IMI-Lab) van het LUMC legt uit: "We willen graag aan een breed publiek laten zien wat we in en bij het LUMC aan het ontwikkelen zijn. Veel mensen krijgen in hun leven met ziekenhuisbezoek en operaties te maken, dus is het fijn dat we hier iets kunnen uitleggen en tastbaar maken welke nieuwe technieken worden gebruikt of in ontwikkeling zijn. Per slot van rekening is het ook goed voor mensen om te weten wat er met hun belastinggeld gebeurt."

In de drie operatiekamers liepen artsen en technici uit diverse disciplines (scheikunde, biologie, natuurkunde) rond om te helpen en vragen te beantwoorden. Van Leeuwen: "In het dagelijks leven werken we ook allemaal samen als één groot team om de techniek vooruit te helpen, dus daarom is het erg leuk om dit hier samen neer te zetten."

Ook Esther Nielen van Corpus was enthousiast. "Er zijn heel veel kinderen langs geweest. Sommigen kwamen zelfs uit Leeuwarden met hun grootouders om deze operaties hier mee te maken. Erg leuk om al deze kleine chirurgen te inspireren!"

De 'Operatiekamer van de toekomst' was een samenwerking tussen Corpus en het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), en werd onderstreept door het EANM (European Association of Nuclear Medicine) en ERC (European Research Council).

Na drie geslaagde operaties ontvingen de deelnemers het Corpus/LUMC Kids-Chirurg Diploma.

(Willemien Timmers)

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant

Uit de krant