Daan met zijn praktijkbegeleider en  gerenommeerd en zeer gewaardeerd wedstrijdsecretaris bij ASC Edward Heitmeijer.
Daan met zijn praktijkbegeleider en gerenommeerd en zeer gewaardeerd wedstrijdsecretaris bij ASC Edward Heitmeijer.

Week van de scheidsrechter

Sport

Deze week is het de 'Week van de Scheidsrechter'. Een sport-breed initiatief waarbij het uitspreken van waardering voor de "scheids" centraal staat. Zij maken het immers mede mogelijk dat zo veel voetballers wekelijks op het veld van het spelletje kunnen genieten.

Zo ook Daan van den Bergh, 22 jaar oud en in het dagelijks leven Field Service Engineer bij CinemaNext. Daan is op zijn 14de wedstrijden gaan fluiten bij ASC, waar hij eerder al was begonnen met voetbal. Op dit moment volgt hij een fluitcursus bij de KNVB. Hieronder vertelt hij meer over wat het fluiten nu zo leuk maakt; de do's en dont's en welke spelregel hij bv graag zou veranderen.


Waarom ben je scheidsrechter geworden Daan?
"Ik ben toen ik nog bij ASC voetbalde begonnen met fluiten op mijn 14e. Destijds eerst de E-tjes en later doorgegroeid naar D-pupillen tot B-junioren. Toen ben ik door drukte met werk twee jaar er tussenuit geweest en twee seizoenen geleden weer teruggekomen bij ASC als clubscheidsrechter. Door mijn onregelmatige werk is het niet mogelijk altijd op dezelfde dagen te kunnen trainen met een team, dus voetballen was geen optie meer. Ik vond het fluiten altijd al heel erg leuk en een mooie manier om het spelletje van dichtbij te blijven beleven en ook iets terug te geven aan het spel en de club die mij erg veel plezier hebben gebracht. Vandaar dat ik nu de junioren op zaterdag weer fluit."

Wat is het leukste wat je ooit hebt meegemaakt?
"Mooie momenten als je fluit zijn vaak situaties waardoor je merkt dat je het spel goed voelt: een voordeelregel toepassen waarna gelijk gescoord wordt bijvoorbeeld. Maar het bijzonderste is toch wel het contact met de spelers. Als je 22 handen krijgt met 'bedankt scheids' is dat een goede afsluiting van de wedstrijd. Een leuke variant daarop vond ik vorig seizoen bij de Dames van ASC. Toen werd ik niet 'bedankt voor het fluiten', maar 'bedankt voor de gezelligheid'. Het was inderdaad ook een erg prettige wedstrijd om te fluiten dus die is me goed bijgebleven."

Welke spelregel zou je veranderen?
"De wijzigingen die dit seizoen zijn ingevoerd zijn heel erg gericht op het verhogen van het tempo en de dynamiek van het spel. Ik ben dus ook erg enthousiast over deze wijzigingen. Als ik zelf nog iets zou mogen toevoegen dan zou dit bij regel 13: de vrije trap zijn. Ik zou heel graag zien dat vrije trappen ook voor jezelf mogen worden genomen net als bij het hockey. Dus bal stilleggen en daarna gelijk aan een dribbel beginnen. Zo hou je nog meer tempo in het spel en vergroot je de kansen van de benadeelde partij om een snelle aanval op te zetten. We spelen het spel immers om doelpunten te maken."

Wie is je grote voorbeeld?
"Binnen Nederland zou ik, hoe afgezaagd ook, toch kiezen voor Björn Kuipers. Hoe hij communiceert met spelers en daardoor vaak niet de kaarten nodig heeft vind ik een grote kracht. Ook zijn spelgevoel is erg goed, je zal hem zelden in de weg zien lopen of het spel onnodig stil zien leggen. Ik hou van scheidsrechters die lekker laten voetballen, een beetje strijd mag, zolang het fair is."

Wanneer doe je het goed als scheidsrechter?
"Als scheidsrechter wil je eigenlijk zo onopvallend mogelijk door de wedstrijd komen. De aandacht moet liggen bij het spel en de spelers en niet bij de scheidsrechter. Tuurlijk, als er een cruciale beslissing genomen moet worden zullen alle ogen op jou gericht staan, maar zo lang je het spel goed volgt en op de juiste plek staat om de beslissing te maken zal je dit eenvoudig kunnen verkopen. Zoals de docent op de KNVB-cursus die ik volg zei: "Je kunt beter een slechte beslissing goed verkopen, dan een goede beslissing slecht verkopen". Je moet absoluut niet arrogant zijn, maar wel het gezag hebben om spelers aan te spreken op hun gedrag, op een normale manier. Het belangrijkste is spelers aanspreken vanuit jezelf, zolang je dicht bij je zelf blijft ben je ook overtuigender als scheidsrechter. Een scheidsrechter die een rol speelt valt op den duur door de mand. Een scheidsrechter die zichzelf is wordt gewaardeerd door spelers. Wanneer je dan een fout maakt en zegt: "sorry, misschien heb ik het dan niet goed gezien" wordt dit vrijwel altijd geaccepteerd."

Uit de krant

Uit de krant