Fiks won in de slotminuten alsnog van Avanti.
Fiks won in de slotminuten alsnog van Avanti. Foto: Wim van Tuijl

Fiks in slotfase langs Avanti

Korfbalvereniging Fiks heeft in de slotminuten alsnog gewonnen van Avanti. Na een zinderende laatste vijf minuten prijkte een 18-16 voordelige stand voor de thuisclub op het scorebord.

Vrijwel de gehele wedstrijd liep Fiks achter Avanti aan. De formatie uit Pijnacker was van meet af aan zeer scherp en profiteerde van de ruimte die Fiks verdedigend bood. Avanti maakte daarvan goed gebruik. Tijdens de time out halverwege de eerste helft bij 6-10 verkondigde trainer Bas Harland: "Je laat het je als team overkomen. Ga terug naar de basis van het spel. Scherp verdedigen, beter aanspelen en een hoger baltempo." Behalve bij 7-12 lukte het de tegenstander niet meer om het verschil hoger te krijgen. Fiks kwam langzamerhand beter in het spel en begon al in de eerste helft iets van de achterstand in te lopen. De treffer van Mart Hortensius op slag van rust kwam als geroepen (rust 10-13).
In de tweede helft maakte Bas Harland goed gebruik om geregeld spelers te wisselen. Jan Anholts en Youp Coli (die in Fiks 2 negen keer scoorde) behaalden veel rebound. "Vaker de dames uitspelen", gaf Bas mee. Het stond 11-15 op dat moment.

In het laatste kwartier kantelde de wedstrijd. Scores van Mart Hortensius (2) en Melissa Heyne (2) brachten Fiks op 15-15. De eerste gelijke stand. Avanti werd veel gestoord in de aanvalsopbouw en scorend viel het stil. Negentien minuten zou de tegenstander niet meer scoren, mede dankzij uitstekend rebounden en scherp verdedigen door de thuisclub. Eerstgenoemde speler zette Fiks voor het eerst op voorsprong en na 16-16 schoten Melissa Heyne en Jan Anholts hun team naar een belangrijke zege. Uitslag 18-16. Harland: "In het begin kreeg Avanti veel te veel ruimte. Scherper en collectief verdedigen zullen echt nog veel beter moeten worden", gaf hij aan. "Maar een groot compliment aan mijn team voor de grote veerkracht om na een zo langdurige achterstand de wedstrijd alsnog winnend te besluiten. Kortom, ik ben een tevreden man", vertelde hij tot slot.

Mart Hortensius (6), Melissa Heyne (3), Ilse Hazekamp, Roy Vreeken (2), Jan Anholts (2), Michelle Rozenbroek (2), Kevin Vreeken scoorden.

Fiks 2

Het tweede selectieteam hield Avanti 2 in de eerste 25 minuten bij, maar kon de negatieve ruststand van 7-10 niet meer ombuigen. Als Fiks in de wedstrijd leek terug te komen scoorde de tegenstander. Het verlies bleef beperkt tot 18-21. Youp Coli was voor Fiks uitermate goed op schot en schreef negen treffers op zijn naam. "Toch een compliment voor de inzet van mijn team, maar het schot van Avanti was beter", becommentarieerde Rob Schoof.