De boom die moet worden verwijderd.
De boom die moet worden verwijderd. Foto: Wil van Elk

Beeldbepalende populier moet helaas gekapt

Algemeen Natuur

In het kleine gazon bij het appartementencomplex aan de Akeleilaan moet helaas nog een boom gekapt. Een aantal weken geleden werden ook de bomen in de openbare ruimte aan dezelfde laan gekapt omdat ze in slechte staat waren.

Hetzelfde is het geval met deze Populus x canadensis (gewone populier) uit 1965. In een rapport (een boomtechnische beoordeling in opdracht van de Vereniging van Eigenaren) laat de heer Theunissen van BoomOntzorging.com weten dat de boom 'verminderd stabiel' is. Op zo'n plek bij een drukke, openbare weg 'zijn er geen alternatieven voor kap waardoor de boom duurzaam behouden kan worden. … Het risico op grote materiële schade of op letsel bij windworp of stambreuk is hoog.'

Het rapport vertelt dat hoewel de boom nog een goede conditie heeft als gevolg van de nog functionerende sapstroom in de delen die nog niet aangetast zijn, hij mechanisch sterk verzwakt is. "Dit komt door de scheefstand waarbij de trekkende delen van de boom door de Dikrandtonderzwam worden afgebroken. Deze schimmel veroorzaakt witrot in de wortelkluit, stamvoet en stambasis van de boom. De huidige aantasting omvat ongeveer 35% van de stamomtrek maar deze breidt zich snel uit naar de nog gezonde delen van de boom. Door de scheefstand, de afbraak van houtweefsel aan de trekkende zijde van de boom en de grote massa van de boom zelf, is er een verhoogd en toenemend risico op windworp ontstaan. Indien de boom omvalt zal deze over de drukke openbare weg vallen. Het is daarom van belang om de boom tijdig te kappen: binnen drie maanden."
Op dezelfde locatie kan een nieuwe boom geplant worden. Dit kan volgens het advies al in de winter 2019/2020 gebeuren.


De Vereniging van Eigenaren had de boom juist recentelijk laten kandelaberen (de kroon laten verkleinen) tot op een hoogte van 15 meter, en vindt het jammer dat deze kosten nu voor niets waren. Toch kunnen zij niet anders dan akkoord gaan met dit kap-advies, omdat het risico op omvallen te groot is.

(Willemien Timmers)

De boom die moet worden verwijderd.

Uit de krant

Uit de krant