Logo oegstgeestercourant.nl
Ereburgers wethouder Jan Nieuwenhuis en Wil van Elk presenteerden de lijst, die in het eerste halletje van het raadhuis hangt.
Ereburgers wethouder Jan Nieuwenhuis en Wil van Elk presenteerden de lijst, die in het eerste halletje van het raadhuis hangt. (Foto: Emile Jaensch)

Lijst ereburgers in entree gemeentehuis

Wethouder Jan Nieuwenhuis presenteerde samen met Wil van Elk de lijst van ereburgers die vanaf donderdag 5 september de entree siert van het gemeentehuis aan de Rhijngeesterstraatweg.

Wil van Elk is een van de laatsten in de reeks. Het korps vrijwillige brandweer van Oegstgeest sluit de lijst.

Op de vraag waar zijn vader staat vermeld, kreeg Van Elk als antwoord om de QR-code te scannen die onderop het bord staat. Daar staat een indrukwekkende lijst van Oegstgeestenaren die in 1949 terugkwamen uit Nederlands-Indië en in 1951 een herinneringsmedaille kregen. Daar staat hij vermeld, samen met zijn broer Henk en zijn boezemvriend Teun Heeren en nog veel meer tijdgenoten. De lijst is te vinden op de website www.oegstgeest.nl onder 'Producten A tot Z', 'Archieven en verzamelingen inzien'. Onder het kopje 'Bijzondere bewoners en organisaties' staat de link 'militaire penning'. Daarboven de link 'Erepenninghouders Oegstgeest'.

De website vermeld: "De Oegstgeester erepenning wordt vanaf 1949 uitgereikt aan inwoners en instanties in Oegstgeest die zich op allerlei vlak hebben ingezet voor de gemeente. In totaal betreft het 77 uitgereikte penningen. Deze erepenning kon in eerste instantie in zowel een bronzen als zilveren uitvoering worden uitgereikt. Na 2005 is er echter besloten om alle erepenningen in de zilveren uitvoering uit te reiken". De lijst vermeldt de namen, datum van uitreiking en de reden van de toekenning.

Meer berichten