Logo oegstgeestercourant.nl
Yvonne Weermeijer, Roxanne Heemskerk en Ariene Volmer zijn blij dat het concept 'Koffiespeeltuin' is aangeslagen.
Yvonne Weermeijer, Roxanne Heemskerk en Ariene Volmer zijn blij dat het concept 'Koffiespeeltuin' is aangeslagen. (Foto: Willemien Timmers)

De Koffiespeeltuin: Even een bakkie doen in de bieb samen met je peuter

Iedere laatste woensdagmorgen van de maand is het een gezellige boel in de Oegstgeester bibliotheek tijdens De Koffiespeeltuin. Dan komen nieuwsgierige baby's en peuters met hun ouders samen spelen, koffiedrinken, boekjes lezen en bijpraten over een thema onder leiding van een deskundige.

"Toen een aantal jaar geleden de door de bibliotheek en ons georganiseerde peutermarkt een groot succes was, besloten we er een vervolg aan te geven in de vorm van een maandelijkse Koffiespeeltuin", vertelt Ariene Volmer, coördinator bij het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) in Oegstgeest. "Het bleek dat er behoefte was aan een gezellige ontmoetingsplek voor jonge ouders, los van het CJG, om elkaar te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen."

Tijdens de Koffiespeeltuin staat ontmoeting en vrij spelen centraal en daarnaast is er iedere keer dus een ander thema. "Het thema kan variëren van een inhoudelijk aangelegenheid, tot een gezellige activiteit voor ouders en kinderen samen. We willen graag een laagdrempelige plek creëren in de turbulente eerste jaren van de opvoeding van kinderen", legt Roxanne Heemskerk, bibliothecaris bij Bibliotheek Bollenstreek uit. "We hebben hier de ideale ruimte voor ouders en hun jonge kinderen om te zorgen voor ontspanning en informatieoverdracht over alledaagse opvoedkwesties. Het is voor de (groot)ouders prettig dat hun kroost lekker rond kan scharrelen zonder dat er veel mis kan gaan, en zij fijn kunnen praten over wat hen bezighoudt."

Roxanne is blij dat de bibliotheek op deze manier een verbindende rol kan spelen. "De functie van de bibliotheek is door de jaren heen gewijzigd. De focus is nu meer op connectie, en minder op collectie."

Laagdrempelig

"Het mooie is dat de Koffiespeeltuin zo laagdrempelig is", vult jeugdverpleegkundige Yvonne Weermeijer aan. "Echt iedereen kan hier met een kindje binnenlopen; ook als je geen lid van de bibliotheek bent. De ontmoeting staat hier centraal."

"Ten onrechte denken mensen nog vaak dat je in de bibliotheek stil moet zijn, en niet mag eten en drinken", moet Roxanne Heemskerk van het hart. "Terwijl we juist die huiskamerfunctie willen hebben. En ook tijdens de Koffiespeeltuin mag jouw kleintje gewoon rondrennen met een lange vinger in zijn hand."

Thema's

Al vanaf het begin van de Koffiespeeltuin, in 2017, komt er bijna elke bijeenkomst een deskundige langs om iets te delen over een actueel onderwerp. Ariene Volmer: "Er zijn allerlei professionals langsgekomen. Denk aan een fysiotherapeut, een voedingsdeskundige, een draagzakkenspecialist, een coach en een dansinstructrice. We merken dat ouders echt op het onderwerp afkomen."

Bij actuele onderwerpen zijn er soms wel twintig ouders die een 'bakkie' komen doen in de bibliotheek. "Het fijne is, dat je je nooit hoeft aan te melden, en je dus op de ochtend zelf kunt beslissen of je komt", legt Roxanne uit. "De Koffiespeeltuin is en blijft informeel en ongedwongen. Het moet een fijne plek zijn waar je onpartijdige informatie kunt krijgen, je in andere ouders kunt herkennen, en tips kunt krijgen over alles rondom opvoeden en opgroeien."

Vrijwilligers

Graag willen de bibliotheek en het CJG van de Koffiespeeltuin een plek maken die nog meer voor en dóór de ouders wordt georganiseerd. "We zijn daarom op zoek naar nieuwe vrijwilligers die het team komen versterken. Zij zijn gastvrouw of gastheer, zetten de spullen klaar en denken mee over de thema's. Deze vrijwilligers kunnen ouders zijn die zelf ook met hun kindje komen, maar kunnen ook bijvoorbeeld senioren zijn die affiniteit met de doelgroep hebben. Natuurlijk blijven het CJG en de bibliotheek op de achtergrond betrokken", legt Ariene uit.

Veilig op stap

De eerstvolgende Koffiespeeltuin is op woensdag 25 september, van 9.30 tot ongeveer 11.00 uur. In het kader van de Kinderboekenweek, die als thema 'Reis mee' heeft, is het onderwerp van de bijeenkomst die morgen 'Veilig op stap met je kind'.

"Iedereen is welkom. En het blijft goed om te benadrukken dat in Oegstgeest alle kinderen tot en met vijftien jaar gratis lid kunnen worden van de bibliotheek. Een mooie kans om veel goede boeken te lezen!" besluit Roxanne.

(Willemien Timmers)

Meer berichten