Lekker lezen, tips van de bieb! | Oegstgeester Courant
Logo oegstgeestercourant.nl
Foto: Picasa

Lekker lezen, tips van de bieb!

Een middeleeuws liefdesverhaal in een eigentijdse bewerking; een juweel van een novelle, die speelt in WO II (volgend jaar vieren we 75 jaar bevrijding) en een fantasievol lees- en kijkboekje voor alle leeftijden. Collectiespecialist Dorine Meijer tipt 'verborgen pareltjes', boeken die nog nooit of nauwelijks zijn uitgeleend, maar die dat wel verdienen. De extra tip sluit aan bij het Noordwijkse Boekenbal. Veel leesplezier!

Diederic van Assenede: Floris en Blanchefleur

Dit boek beschrijft de tragische liefdesgeschiedenis van een moslimprinses en een christenslavin. Het verhaal loopt goed af door de kracht van de liefde, die alle verschillen overbrugt. Het lijkt wel een sprookje. De tekst is op rijm, wat een lekker ritme oplevert, en er zitten mooie beschrijvingen en humor in. De tekst is geen directe vertaling (andere versvorm en indeling in hoofdstukken) en dat maakt het verhaal leesbaar en toegankelijk. Hardop lezen is ook een optie.

Vercors: De stilte der zee

Deze prachtig geschreven novelle gaat over een Duitse officier, die inkwartiert bij een Franse familie (een oom en een nicht) in de Tweede Wereldoorlog. De Duitser toont vriendelijkheid, de Fransen hullen zich in stilzwijgen. De Duitser vertelt, zonder antwoord te verwachten, over zijn idealen en later over zijn bittere teleurstelling. Gedurende het verhaal verandert de houding van de Fransen ten opzichte van de Duitser, heel subtiel. Het boek laat je voelen hoe desastreus oorlog is, op allerlei fronten. Een absolute aanrader.

Marit Törnqvist: Marit Törnqvist presenteert opmerkelijke uitvindingen

Marit Törnqvist is illustratrice, maar ze had ook uitvinder kunnen zijn. In dit 'theater-in-boekvorm' presenteert zij haar uitvindingen in woord en beeld. Er is voor elk wat wils: een kusklimop voor geliefden, een dikkebuikdrager voor zwangere vrouwen, een samenwerkpen voor scholieren, een zevenvliegeninéénklapper voor mensen die graag zeven vliegen in één klap slaan en een poepvanger voor hondenbezitters. Ik heb genoten van de grappige, fantasievolle vondsten en de mooie tekeningen. Misschien krijg je zelf wel ideeën voor nieuwe uitvindingen!

Vierde leestip vanuit de Bibliotheek:

Jos Ahlers en René Boender: Generatie Z en de vierde (industriële) revolutie

Interessant boekje voor iedereen die te maken krijgt met de generatie Z: de netwerk-generatie. Z'ers leven zowel on- als offline, zijn optimistisch over de toekomst, pragmatisch en autonoom. Ze zullen ingrijpende veranderingen afdwingen in de manier waarop we leven en werken! Jos Ahlers bespreekt dit in zijn boek en tijdens het Noordwijkse Boekenbal. Ga met hem in discussie op 23 september. Wie nu afhaakt, haakt nooit meer aan…..

Kaarten kunt u bestellen via www.bibliotheekbollenstreek.nl/boekenbal

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225563&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225561&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>