De achttien TiC-ers met de leiding. | Foto PR
De achttien TiC-ers met de leiding. | Foto PR

Omzien naar de ander centraal in zomer jongeren Nederlands Gereformeerde Kerk

Algemeen

Jongerenclub heeft bijzondere vakantie achter de rug

De jongerenclub Teenagers in Christ van de Nederland Gereformeerde Kerk in Oegstgeest, kortweg TiC geheten, heeft een bijzondere vakantie achter de rug. Nee, geen zon, zee, strand en uitbundig uitgaansleven. Het verblijf was in Moldavië, één van de armste landen van Europa.

Door Wim van Tuijl

Het was een keuze om vrije tijd (4 tot en met 17 augustus) te investeren in mensen bij wie het ontbreekt aan elke vorm van voorzieningen en luxe die wij hier in het westen zo gewend zijn. Namens dit gezelschap doen Jacob en Benjamin Kiewiet hun verhaal. Jacob was één van de leiders en Benjamin (17) maakte deel uit van de groep jongeren.

Jacob: "Samen met medewerkers van Operatie Mobilisatie hebben we met een groep van achttien tieners en vier leiders een projectreis op vier verschillende plaatsen gedaan. Operatie Mobilisatie is een wereldwijd bekend staande organisatie, die naast het vertellen van het Bijbelse evangelie, in Moldavië vooral lokale christenen ondersteunt. 95% van de bevolking is Russisch Orthodox en ervaart de kerk als een instituut. Terwijl de Bijbel Jezus laat zien als iemand die naast je staat, niet oordelen, maar goed te doen en hartelijk om te zien naar mensen die het niet gemakkelijk hebben. Geïnspireerd door bovenstaande heeft TiC voor de tweede keer, alsmede enkelen uit de Gereformeerde kerk Vrijgemaakt, waarmee tegenwoordig intensief wordt samengewerkt, aan deze projectreis deelgenomen. De jongeren waren erg onder de indruk en zijn blij teruggekeerd."
Benjamin: "We hebben kinderwerk gedaan in twee arme dorpjes. Denk aan allerlei spelletjes. In het programma was ook ruimte ingepland om de kinderen geschiedenissen uit de Bijbel te vertellen. Om de verteller te ondersteunen, beeldden jongeren het vertelde uit, zodat de betekenis beter kon overkomen op de luisterende kinderen. Na afloop kregen ze een smakelijke verrassing."

Jacob: "Naast een paar ochtenden klussen bij de plaatselijke kerk, deden we ook huisbezoeken aan met name oudere volwassenen die vaak zorg droegen voor hun kleinkinderen. Velen hebben een zeer armoedig bestaan. In Moldavië kennen ze geen oudedagsvoorzieningen, zoals hier in het westen. De werkeloosheid is 80%, waardoor één of beide ouders veelal in het buitenland werkt om voor inkomsten te zorgen. Dus zijn grootouders en kleinkinderen sterk afhankelijk van toegezonden financiën. Sommige (groot-)ouders verdienen een schamel extraatje door plastic op vuilnisbelten te scheiden. Een paar dagen samen met de lokale bevolking optrekken was voor ons een onvergetelijke ervaring."


Moldavië en Noordwest Europa: een wereld van verschil

Bovenstaande tekst is representatief voor de verschillen tussen bijvoorbeeld Nederland en Moldavië. Dit werd extra geaccentueerd in de verblijven. In het eerste dorp ontbrak het aan alle elementaire voorzieningen. Een gat in de grond was het toilet, geen stromend water en geen wasgelegenheid. "In het eerste dorp was het afzien", vertelt Jacob. "Op de vierde dag viel een flinke bui. Tijd om te douchen. Dan is regen een zegen", grapt hij.

Naar zijn zeggen was het in het onderkomen in het tweede dorp beter uit te houden. "Hier konden we ons onder een regenton douchen." Indrukwekkend was de liefdevolle gastvrijheid van de families daar . We waren diep onder de indruk. Met enige weemoed liet het gezelschap na uitbundig afscheid nemen de kinderen achter. De jongeren en leiding hebben nadrukkelijk geleerd om extra dankbaar te zijn voor wat we hier in het westen hebben.  "Een ervaring om nooit te vergeten", waren algemeen gedeelde conclusies.
 

Uit de krant

Uit de krant