Logo oegstgeestercourant.nl
In Zuid-Holland staat Oegstgeest qua alcoholconsumptie op plek acht. | Bron Afkickkliniekwijzer.nl
In Zuid-Holland staat Oegstgeest qua alcoholconsumptie op plek acht. | Bron Afkickkliniekwijzer.nl

Oegstgeest op plek 66 in landelijke lijst van gemeentes met meeste overmatige drinkers

Afgelopen maand is Christel van Eijck, onderzoeker bij Afkickkliniekwijzer.nl, bezig geweest met een landelijk onderzoek naar het alcoholgebruik van de inwoners van Nederland op basis van data van de gezondheidsmonitor van het RIVM en het CBS.

Zij deelde deze data op per provincie en per gemeente om lokale verschillen in het (overmatig) gebruik van alcohol uit te lichten.

Oegstgeest op plek 8 in Zuid-Holland

Het onderzoek over de provincie Zuid-Holland is te vinden op: www.afkickkliniekwijzer.nl/alcoholgebruik-zuid-holland/.
De gemeente Oegstgeest staat op plek 8 in de top 20 gemeentes met de meeste overmatige drinkers in de provincie Zuid-Holland. Een overmatige drinker is gedefinieerd als het meer drinken dan 21 glazen per week voor mannen, en meer dan 14 glazen per week voor vrouwen.

In Zuid-Holland is het aantal overmatige drinkers met 1 op 14 mensen landelijk gezien niet hoog. De provincie staat daarmee pas op de negende plek.

Wat verder opvalt over alcoholconsumptie in de provincie Zuid-Holland:

• De gemeentes Nieuwkoop en Noordwijk kennen de meeste overmatige drinkers. Iets meer dan 1 op 8 volwassenen uit deze provincie overschrijdt de maatschappelijke norm meer dan 21 glazen per week (mannen) of 14 glazen per week (vrouwen). Deze gemeentes staan hiermee respectievelijk op de 5e en 6e plaats in de landelijke top-10.

• Gemeente Nieuwkoop heeft met 17% het hoogste percentage zware drinkers in de provincie.

• De gemeentes Alblasserdam en Hardinxveld-Giessendam kennen beide met 54% een hoog aantal niet- of gematigde drinkers (1 glas of minder per dag) en het aantal overmatige gebruikers van het alcoholhoudende vocht is met respectievelijk 4% en 3% erg laag. Hardinxveld-Giessendam staat landelijk gezien zelfs in de top-5 van gemeentes met het laagste percentage overmatige drinkers.

• In de landelijke top 10 van de meeste niet of gematigde drinkers staan vier Zuid-Hollandse gemeentes: Alblasserdam, Hardinxveld-Giessendam, Ridderkerk en Sliedrecht. Tussen 50 en 54% van de volwassen inwoners van deze gemeentes drinkt geen alcohol of maximaal 1 glas per dag.

De 20 gemeentes in Zuid-Holland waar procentueel de meeste mensen wonen die overmatig alcohol drinken:

1. Nieuwkoop: 12%

2. Noordwijk: 12%

3. Kaag en Braassem: 11%

4. Lisse: 10%

5. Brielle: 9%

6. Hillegom: 9%

7. Leiden: 9%

8. Oegstgeest: 9%

9. Wassenaar: 9%

10. Zoeterwoude: 9%

11. Goeree-Overflakkee: 8%

12. Teylingen: 8%

13. Voorschoten: 8%

14. Westland: 8%

15. Alphen aan den Rijn: 7%

16. Delft: 7%

17. Den Haag: 7%

18. Dordrecht: 7%

19. Hellevoetsluis: 7%

20. Krimpenerwaard: 7%

In de top-20 van gemeentes in Zuid-Holland waar procentueel de minste mensen wonen die overmatig alcohol drinken staat Hardinxveld-Giessendam met 3% bovenaan, op de voet gevolgd door Alblasserdam (4%) en Hendrik-Ido-Ambacht (4%).

In de landelijke lijst staat de gemeente Oegstgeest op plek 66 in de landelijke lijst van gemeentes met de meeste overmatige drinkers. Nederland kent overigens 355 gemeentes.
Wat opvalt: boven de rivieren wordt meer overmatig gedronken dan beneden de rivieren. Vooral in rijke (kust)gemeentes zoals Bergen en Laren is het percentage probleemdrinkers hoog.

Van de twaalf Nederlandse provincies is Noord-Holland de koploper.
De top-5 van de lijst met het het hoogste aantal overmatige drinkers per provincie wordt aangevuld met Overijssel, Drenthe, Friesland en Utrecht, waar gemiddeld 8% van de 18-plussers overmatige hoeveelheden alcohol consumeert. Opvallend hierbij is dat het hier allemaal provincies van 'boven de rivieren' betreft. En dat terwijl het 'Bourgondische leven' dat toch juist gekenmerkt wordt door het genieten van eten én drinken, zich naar verluidt juist in de zuidelijke helft van ons land zou manifesteren.

Saillant
Een saillant gegeven is dat onze Friese 'eilanders' de alcohol ook graag rijkelijk laten vloeien. Ameland, Vlieland en Schiermonnikoog staan alle drie in de top-10 van gemeentes waar de meeste overmatige drinkers wonen. De Nederlandse gemeentes waar gemiddeld de meeste overmatige drinkers ingeschreven staan zijn Bergen (NH) en Laren (NH), waar maar liefst 13% van de 18 jaar en oudere inwoners teveel drinkt.

Sober
In de gemeentes Arnhem (Gld), Dronten (FL), Hardinxveld-Giessendam (ZH) en Kapelle (ZL) drinkt slechts 3% van de volwassenen substantieel meer dan de maatschappelijke norm (geen alcohol of maximaal 1 glas per dag). Kijken we naar de provincies dan is Flevoland met een percentage overmatige drinkers van 5 de meest sobere provincie van Nederland.


 

Meer berichten