'Middenplein van winkelcentrum Lange Voort moet fietsvrij' | Oegstgeester Courant
Logo oegstgeestercourant.nl
Voorzitter Alexander Beekhuis voor het voetgangersgebied.
Voorzitter Alexander Beekhuis voor het voetgangersgebied. (Foto: Willemien Timmers)

'Middenplein van winkelcentrum Lange Voort moet fietsvrij'

Een mooie, rustige zomerdag in winkelcentrum Lange Voort leent zich prima voor een vooruitblik van de voorzitter van de winkeliersvereniging op het komende seizoen. Alexander Beekhuis is trots op 'zijn' winkelcentrum. "We leggen de nadruk op samenwerken en veiligheid, en dat werpt zijn vruchten af. Momenteel zijn we in de running voor een vierde veiligheidsster."

Een speerpunt voor het komende seizoen is het nog aantrekkelijker maken van het winkelgebied. "We zijn erg blij met de mooie plantenbakken en de hanging baskets. De bloemen hangen ook bij de parkeerplekken, dat geeft een aangename sfeer."


Hoog op het prioriteitenlijstje van Beekhuis staat het opnieuw inrichten van het middenplein. "In het huidige coalitieakkoord staat dat er geld is gereserveerd voor de herinrichting van het gebied in het hart van ons winkelcentrum, en daar zijn we aan toe. Het is met name van belang dat er een verantwoorde menging van voetgangers en fietsers in en om het centrum is."
Net als veel bezoekers van de Lange Voort ergert hij zich aan de vele fietsers, scooters en pakketdiensten die negeren dat het winkelcentrum enkel voor voetgangers toegankelijk is. "Zonder schaamte wordt er hard door het winkelcentrum gereden. Dat is te gek voor woorden. In bijvoorbeeld de Winkelhof in Leiderdorp verwacht je toch ook geen fiets van links als je een winkel uitstapt? Je kunt hier niet dromerig de straat op lopen als je net een mooie aankoop hebt gedaan. Als ik vanuit mijn juwelierszaak naar de bibliotheek wil oversteken, moet ik eerst links-rechts-links kijken. Er moet een oplossing komen om fietsers en scooters te weren."
De voorzitter van de winkeliersvereniging stelt voor dat als eerste de stoep langs de Irislaan wordt verhoogd, zodat de tweewielers niet zomaar door kunnen fietsen de stoep op, zonder door te hebben dat ze een voetgangersgebied in rijden. "Mensen zijn van nature lui, en stappen niet snel af. Met een verhoogde stoeprand moet dat wel. Daarnaast moeten de fietsenrekken vanuit het midden naar de buitenkant van het winkelcentrum worden verplaatst. Dat geeft rust op het plein, en de mogelijkheid er een terras in te richten met een paar speeltoestellen."
Volgens hem zijn de plannen voor herinrichten van het middenplein al behoorlijk oud. "Ook de eigenaar van het winkelcentrum wil graag meedenken. We hopen dat de gemeente snel met een plan komt: het moet bovenaan de prioriteitenlijst staan."
Overigens heeft Beekhuis niet het idee dat overtreders vaak een bekeuring krijgen voor fietsen of brommen in een voetgangersgebied. "Ik heb nog nooit iemand op de bon geslingerd zien worden."

Irispark

Veel bezoekers van het winkelcentrum hopen dat er ooit ook een terras in het Irispark komt. "Ook wij hebben inderdaad gezegd dat we dat een goed idee vinden als winkelcentrum, maar dat is iets voor de lange termijn. Er moet een ondernemer opstaan, die een dergelijk project ziet zitten."

Foodmarkt

Als eerste activiteit in het nieuwe seizoen organiseert winkelcentrum Lange Voort een grootse Foodmarkt op 7 september.
"Dit is een voortzetting van de mosselmarkt, die we al jaren kennen op de Lange Voort. Veel ondernemers zullen op deze dag hun heerlijkheden aan het winkelend publiek aanbieden. Natuurlijk staat Hugo van der Meij op de Foodmarkt met mosselen. Daarnaast zijn de zevende september onder andere ook de Jumbo, Restaurant De Jonker, Slagerij Van der Zalm, Fromagerie Du Patron en Electroworld – met lekkers uit de airfryer – op de markt te vinden."

(Willemien Timmers)

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225563&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225561&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>