'Leve de organen' | Oegstgeester Courant
Logo oegstgeestercourant.nl
Pim van Lommel en Frans Bromet.
Pim van Lommel en Frans Bromet. (Foto: Mark Kohn Renzo Westerbeek)

'Leve de organen'

Oud-cardioloog Pim van Lommel en documentairemaker Frans Bromet komen naar Oegstgeest. Op woensdag 11 september kunnen mensen, na het zien van de voorvertoning van de documentaire 'Leve de organen', persoonlijk vragen stellen aan Pim van Lommel en Frans Bromet.

Met de komst van de nieuwe Wet op Orgaandonatie wordt iedereen over enkele maanden automatisch orgaandonor, tenzij je expliciet aangeeft dat je dit niet wilt. Zijn we wel goed op de hoogte van de indringende implicaties die de nieuwe wet heeft op toekomstige orgaandonoren en hun nabestaanden?
Volgens oud-cardioloog en schrijver Pim van Lommel hebben mensen door de beperkte informatie van de overheid geen idee wat het inhoudt wanneer je je aanmeldt als donor of welke gevolgen het kan hebben voor het eigen stervensproces en voor de nabestaanden. Veel gehoord is ook de angst dat artsen eerder zullen overgaan tot orgaandonatie wanneer een patiënt orgaandonor is.

Esmee Feenstra kwam na een zwaar ongeval – en in het bezit van een donorcodicil – in het ziekenhuis terecht waar artsen vrij snel constateerden dat er sprake was van onomkeerbare hersenschade. Zij wilden overgaan tot orgaandonatie maar haar zus merkte tijdens het afscheid nemen op dat zij reageerde op bepaalde prikkels. Haar waarneming redde het leven van Esmee.

Pas nadat een patiënt hersendood is verklaard, mag worden overgegaan tot orgaandonatie. Wat houdt hersendood in? Betekent dat ook dat je bewustzijn weg is? Pim van Lommel verdiepte zich in bijna-dood ervaringen van patiënten die klinisch dood waren. Van Lommel meent dat we niet kunnen uitsluiten dat mensen die hersendood zijn verklaard dezelfde ervaringen hebben.
In 'Leve de organen' verdiept documentairemaker Frans Bromet zich in de nieuwe orgaanwet. Hij gaat te rade bij reguliere artsen, ervaringsdeskundigen en nabestaanden en onderzoekt ook 'andere' kritische geluiden. De documentaire biedt een bredere blik op orgaandonatie.

De voorvertoning van de documentaire zal worden gehouden op woensdag 11 september 20.00 uur in de bibliotheek Oegstgeest. Na afloop krijgen bezoekers de gelegenheid van gedachten te wisselen met Pim van Lommel en Frans Bromet. Plaats: Lange Voort 2 T. Kosten: €2,50.

Voor informatie: 071- 5237165 of www.ko-oegstgeest.nl

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225563&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225561&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>