Logo oegstgeestercourant.nl

World clean-up day - Opschoonactie in Oegstgeest aan de Rijn

Op zaterdag 21 september is het weer World Clean Up day. Op deze grootste wereldwijde opruimactie van het jaar gaan ruim 160 landen de planeet een grote schoonmaakbeurt geven. En Oegstgeest doet hier natuurlijk aan mee!

Het doel is het opruimen van zoveel mogelijk zwerfvuil in de wijk. En vooral ook het verkrijgen van meer waardevolle informatie over het soort afval dat op straat en in het milieu ligt en de herkomst ervan. Dat inzicht is onmisbaar bij het vinden van structurele oplossingen. Hoe meer we te weten komen over het afval, hoe gerichter we namelijk kunnen werken aan oplossingen.

Wijkbewoner Christa Joan de Best organiseert een opschoonactie in haar wijk Oegstgeest aan de Rijn. De start is om 11.00 uur op de parkeerplaats naast Brede School het DOK. Daar krijgen de deelnemers uitleg en de nodige hulpmiddelen mee. In groepjes gaan de bewoners door de wijk. Niet alleen om afval te rapen, maar deze ook vast te leggen in een app (Litterarti). Zo kan er goed in kaart gebracht worden welk afval waar ligt, van welk materiaal het is en wat de herkomst is.
Om 15.00 uur is de actie klaar en het resultaat van de actie zichtbaar. Zelf ergert Christa Joan zich groen aan het zwerfafval op straat, maar alleen het oprapen ervan is niet de oplossing. Daarom zet ze zelf deze actie op en hoopt hiermee een hoop data te kunnen verzamelen, maar ook te werken aan bewustwording van het probleem in de wijk bij de bewoners en bij de Gemeente.

Wat kun jij doen? Oegstgeestenaren worden opgeroepen om de handen uit de mouwen te steken. Als bewoners kunnen we namelijk écht iets doen aan de plasticsoep! De Plastic Soup Foundation coördineert de World Cleanup Day in Nederland, Christa Joan organiseert dit voor haar wijk. Doe ook mee en meldt je aan bij de actie of bekijk welke opruimacties er in jouw buurt al zijn opgezet of zet zelf een cleanup op de kaart: www.plasticsoupfoundation.org/world-cleanup-day/.

Meer berichten