Foto www.spanjevandaag.com - Gemeente Benidorm.
Foto www.spanjevandaag.com - Gemeente Benidorm.

Oegstgeestenaar in Spanje - Wat is vuurrood en levensgevaarlijk? Fietspaden in Benidorm!

Algemeen

Spanje heeft een bijzondere manier van fietspaden aanleggen: midden op straat en vuurrood, soms ook wel helblauw en groen. De bedoeling is dat het opvalt want men is als fietser vogelvrij, hoewel er een verkeersregel is die stelt dat een automobilist minimaal anderhalve meter afstand moet houden bij het passeren van een fiets. Dat betekent dat men er achter moet blijven rijden als er een doorgetrokken streep is, want doorgetrokken strepen zijn heilig in Spanje.

Dat het veel irritatie oplevert spreekt voor zich. Er komen ook steeds meer zogenaamde wielrenners, voor de gezelligheid rijden ze het liefst met twee naast elkaar, zodat er niemand langs kan. Komt bij dat ze nog snel boos zijn ook. Ik heb gezien dat ze een klap op het dak van een auto gaven als die te dicht passeerde en zich niet aan die anderhalve-meter-regel hield. En dan hebben we nog de categorie elektrische fietsen, die dingen zijn hier booming business. Vooral veel oudere buitenlanders schaffen er een aan en ze rijden veel te hard door de stad. Spanjaarden houden niet van fietsen, in elke betekenis. 
Benidorm telt ruim 65.000 inwoners maar dit kan oplopen tot ver boven de 500.000 door overwinteraars en vakantiegasten. Dat vergt aanpassingen. De gemeente heeft onlangs uit een Europees fonds geld ontvangen voor nieuwe projecten en men dacht gelijk aan fietspaden, zodat er minder auto's door de stad rijden. Ruim 12 kilometer kon er weer worden aangelegd voor dat geld en men ging voortvarend te werk. Alleen men had geen ervaring en er ontstonden vreemde constructies, midden op de rijbaan en vuurrood. Bij rotondes, toch al een probleem voor Spanjaarden, moest men nu extra goed uitkijken. Benidorm heeft al enkele jaren de inmiddels populaire fietsverhuur BiciDorm, een vorm van openbaar vervoer maar dan op de huurfiets. Dan zijn er ook nog de alternatieve vervoermiddelen. Voor invaliden zijn er de befaamde één- en tweepersoons scootmobiels, die ook door de jeugd zijn ontdekt. Maar de snelle elektrische steppen, de elektrische minifietsjes en de Segway's vormen langzamerhand een plaag op de wandelpromenades. Nieuwe regelgeving ging op 1 augustus in. 


Oegstgeestenaar in Spanje

Net als vorig jaar schrijft journalist Hans Oudendorp in juli en augustus een zomercolumn voor de Oegstgeester Courant over het leven in Spanje. Hij woont er al heel wat jaren en schrijft er voor het Nederlandstalige weekblad 'Hallo' dat aan de Costa Blanca verschijnt. Onder de titel 'Oegstgeestenaar in Spanje' laat hij een weer aantal onderwerpen de revue passeren die op z'n minst opmerkelijk genoemd mogen worden.
Hans Oudendorp (1947) is van geboorte Hagenaar maar bewaart de mooiste herinneringen aan Oegstgeest. Hij vertelt daarover: "Op de Puch naar de HBS (examenklas 1965) in de Kagerstraat, 's middags met vrienden biljarten in café Emmelot aan de Geversstraat, zaterdags naar dansles bij dansschool Style aan het Wilhelminapark en na afloop dwars door de pikdonkere Leidse Hout om je dansmeisje thuis te brengen. Af en toe was ik mijmerend te vinden bij het geboortehuis van Jan Wolkers in de Deutzstraat omdat 'Terug naar Oegstgeest' natuurlijk op mijn boekenlijst stond." Na die school vervulde hij achttien maanden zijn militaire dienstplicht. Hij werd na de dienst aangenomen als stagiair bij het ministerie van Defensie, trouwde en kreeg twee kinderen. Hij werkte bij de directie Dienstplichtzaken en later bij de directie Communicatie en Voorlichting van Defensie en woonde jarenlang met zijn gezin in de Pieter Molijnlaan in Oegstgeest. Schrijven bleek een leuke hobby, 25 jaar was hij redactievoorzitter van De Scheepsbel, het personeelsorgaan van de Koninklijke Marine Den Haag, Oegstgeest en Wassenaar en schreef daarnaast voor het Leidsch Dagblad en het Leids Nieuwsblad. Na 37 jaar nam hij in verband met de gezondheid van zijn echtgenote ontslag bij Defensie en vertrok naar Spanje, waar hij freelance ging werken als journalist. De artistieke genen zaten in zijn bloed, zijn vader maakte glas-in-lood en werkte parttime bij Atelier de l'Art van Edward Dullaart in de Dorpsstraat.

Afbeelding

Uit de krant

Uit de krant