Schaakclub Oegstgeest '80 handhaaft zich op alle fronten | Oegstgeester Courant
Logo oegstgeestercourant.nl
Foto: Cor de Mooy

Schaakclub Oegstgeest '80 handhaaft zich op alle fronten

Het vorig seizoen heeft zich een ingrijpende wijziging voltrokken in de inrichting van de landelijke- en regionale schaakcompetities. Tot dan toe waren deze competities weliswaar gescheiden (een landelijke competitie, de KNSB-competitie, met een meesterklasse en een 1e, 2e en 3e klasse en 13 regionale competities, met een promotieklasse en enkele lagere klassen), maar promotie en degradatie waren mogelijk vanuit de regionale promotieklassen naar de landelijke 3e klasse en vice versa.

Er waren strikte regels over spelen in bepaalde teams, zo mochten KNSB-spelers nooit spelen in de regionale competitie. De landelijke competitie wordt gespeeld op zaterdag, de regionale wedstrijden door de week op clubavonden.


Met ingang van vorig seizoen zijn beide competities volledig gescheiden. Dit betekent, dat lager 'gerate' spelers uit de onderbond nu ook op zaterdag in de KNSB-competitie kunnen spelen (die daartoe is uitgebreid met een 4e, 5e en 6e klasse). Het betekent ook dat KNSB-spelers ongeacht hun rating (dus zelfs grootmeesters) desgewenst in de (nu geheten) kampioensklasse van de onderbond mogen spelen. Dit heeft dit seizoen tot merkwaardige uitslagen en competitievervalsing geleid. Bij dreigende degradatie van een team kon, zeker door de grotere clubs, desgewenst een blik meesters worden opengetrokken.
Onder deze nieuwe omstandigheden heeft Schaakclub Oegstgeest '80 zich goed geweerd en hebben alle drie de achttallen zich weten te handhaven in hun respectievelijke klassen.

Zware klasse

Het eerste achttal speelde in de zware klasse 2C van de KNSB. Al jaren is het ratingpatroon bij Oegstgeest zeer divers: aan de top twee IM's (internationale meesters) met een ELO-rating > 2300, een middenmoot van 3 met ratings van 2200+ tot 2000+ en een staart van 3 met ratings van 1900-. Het was dus zaak af en toe te 'pieken'.

Dit lukte met een stunt tegen de uiteindelijke nummer 2 Messemaker uit Gouda (4½ -3½) en tegen mededegradatiekandidaat DSC 2 uit Delft (2-6). Met nog twee gesprokkelde punten tegen respectievelijk degradant Landau uit Axel en tegen mededegradatiekandidaat Zukertort 2 uit Amstelveen bleken de 6 matchpunten en 32 bordpunten net voldoende om niet te degraderen.

Topscorers werden IM Slingerland met 7 uit 9 en IM Nikolic met 6 uit 9. Een grote pluim verdient Duleen van Gunsteren, die aan lagere borden niet minder dan 5 uit 7 scoorde en die daarmee inmiddels een ELO van >2000 heeft bereikt.


Het tweede achttal speelde in de zware kampioensklasse van de Leidse Schaakbond als Oegstgeest A. In deze klasse stelden verschillende teams minstens 4 KNSB-spelers op. Ook ons tweede maakte van deze mogelijkheid gebruik, toen de nood hoog werd. Het gelukte Oegstgeest A door deze truc om met 4 matchpunten Voorschoten B en Leithen A onder zich te houden. Topscorers waren Duleen van Gunsteren (dus ook in deze klasse, dat kan dus) met 4 uit 5 en Geert van der Wulp met 3 uit 4.


Het derde achttal (Oegstgeest B) speelde in de 1e klasse LeiSB. Het eindigde in de middenmoot met 5 matchpunten. Topscorers waren Dick v.d. Berg met 4½ uit 7 en Jan Brandt en Wim Evers met ieder 2½ uit 4.

Oegstgeest

Vanaf september speelt Schaakclub Oegstgeest '80 zijn interne competitie (op donderdag), maar ook alle KNSB-competitiewedstrijden (op zaterdag) op zijn nieuwe locatie bij de Bibliotheek/Volksuniversiteit aan de Lange Voort 2 u. Iedereen is van harte welkom om eens te komen kijken.

(Ed Noordijk)

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225563&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225561&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>