'Kijk in iemands ogen en je weet waarom je het doet!' | Oegstgeester Courant
Logo oegstgeestercourant.nl
Fiks-voorzitter Sven de Ruijter. | Foto Rob van Hilten
Fiks-voorzitter Sven de Ruijter. | Foto Rob van Hilten (Foto: )

'Kijk in iemands ogen en je weet waarom je het doet!'

Sven de Ruijter, voorzitter CKV Fiks, krijgt veel energie van gemeenschapszinTerwijl het eerste team van Korfbalvereniging Fiks op het punt staat met de training te beginnen, vertelt Sven de Ruijter (57) vol vuur over de tien jaar waarin hij als voorzitter van Fiks veel dingen heeft zien veranderen en hij nog altijd enorm veel energie krijgt van de gemeenschapszin die hij bij Fiks ervaart.

"Onze vereniging telt 180 spelende leden en wij zijn enorm trots dat wij gepromoveerd zijn naar de Hoofdklasse. Wij zijn de kleinste vereniging van Nederland die zo hoog speelt," begint hij te vertellen. "Ik durf gerust te stellen dat iedereen binnen de vereniging op zijn of haar manier bijdraagt aan het succes van de vereniging. Sowieso maakt iedereen een keer verplicht schoon, fluit wedstrijden of draait bardiensten. Daarnaast zijn er zo'n vijftig, zestig mensen die met meer regelmaat iets voor de vereniging doen."

Sven groeide op in het korfbalgekke Dordrecht, waar toen veertien korfbalverenigingen actief waren, en woont sinds 1996 in Oegstgeest. In het dagelijks leven is hij zelfstandig projectontwikkelaar en het is dan ook niet vreemd dat hij zich in 2013 met het Voscuyl-project begon te bemoeien. "In die tijd hadden veel verenigingen moeite met het beleid van de gemeente," vertelt Sven. "Ik heb alle voorzitters van de clubs toen uitgenodigd om met elkaar om de tafel te gaan en zelf een plan op te stellen voor sportpark de Voscuyl. Dat lukte en nadat het was voorgelegd aan de gemeente, stemde de gemeente hiermee in en nu, ruim vijf jaar verder, zijn alle verenigingen én de gemeente gelukkig!"


Sven heeft in de loop der jaren het nodige zien veranderen in de rol van vrijwilligers binnen de vereniging. "Je ziet dat het werk binnen de vereniging op een steeds kleiner clubje leden neerkomt. Ik merk dat de leeftijdsgroep 30+ moeilijk te activeren is, met name voor een langere periode. Pas wanneer die groep zelf sportende kinderen krijgt, en sporten kan bij Fiks al vanaf je tweede à derde jaar, lukt het beter om hen erbij te betrekken. Vaak helpt een persoonlijke benadering het best. Ik denk dat mensen van huis uit misschien te bescheiden zijn en snel denken dat ze iets niet kunnen. Door iemand persoonlijk te benaderen geef je al aan dat jij ervan overtuigd bent dat die persoon die klus wél aankan!"


Sven denkt dat hij zo'n acht uur per week met Fiks bezig is. Als hij vertelt wat hij allemaal doet, loopt de teller toch al snel in de dubbele cijfers. "Maar dat vind ik absoluut geen probleem," legt hij uit. "Door wat wij hier bij Fiks neerzetten, voelt de jeugd zich prettig en brengt hier veel tijd door: dinsdag en donderdag trainen, vrijdag een beetje op de korf schieten en zaterdag zelf spelen of naar andere teams kijken. Zo'n vertrouwde omgeving creëren, daar doe ik het voor. Je hoeft maar in iemands ogen te kijken en je ziet 'm stralen. Ik heb liever dat de jeugd bij ons rondhangt, waar iedereen elkaar kent en een oogje in het zeil houdt, dan dat ze in de stad rondhangen. Die gemeenschapszin is prachtig en die wil ik uitbreiden. Zo zou ik ook graag bewoners van het nabijgelegen zorgcentrum de Rustenborch hier uitnodigen om bij thuiswedstrijden te komen kijken, maar daar moet dan wel begeleiding bij zijn, want dat kunnen wij helaas niet. Maar wie weet, in de toekomst, als iemand van de Rustenborch dit artikeltje leest…" besluit hij glimlachend.
Wil je meer informatie over korfbalvereniging Fiks, kijk dan op www.ckvfiks.nl.


Geïnspireerd geraakt om je in te zetten als vrijwilliger? Kijk voor deze en vele andere vrijwilligersjobs in Oegstgeest op www.dorpskracht.net.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225563&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225561&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>