Woningmarkt Oegstgeest blijft 'topzwaar' | Oegstgeester Courant
Logo oegstgeestercourant.nl
Grotere woningen zijn in Oegstgeest het meest gewild.
Grotere woningen zijn in Oegstgeest het meest gewild. (Foto: Archieffoto Willemien Timmers)
Wonen

Woningmarkt Oegstgeest blijft 'topzwaar'

Ten opzichte van het vorige kwartaal (59) stonden er in het tweede kwartaal van 2019 in Oegstgeest iets meer (68) woningen te koop. Toch blijft de woningmarkt in Oegstgeest wat 'topzwaar'. Zo valt te lezen in 'Zicht op de Woningmarkt' van De Leeuw Makelaardij.

Appartementen en tussenwoningen waren gezamenlijk goed voor iets minder dan 40% van het aanbod en voor 65% van het aantal verkopen. Halfvrijstaande en vrijstaande woningen vertegenwoordigen 40% van het aanbod en slechts 16% van het aantal transacties.

Vraag
Ruim 4.400 personen tonen op Funda serieuze belangstelling voor een koopwoning in Oegstgeest. Het eerste dat opvalt is dat deze zoekers – bijvoorbeeld in tegenstelling tot zoekers voor Leiderdorps aanbod – in een zeer brede prijsrange zoeken. De piek ligt in de prijsklassen tussen € 275.000 en € 675.000 met voor elk segment tenminste 150 zoekers met uitschieters in de prijsklassen tussen € 375.000 en € 475.000 (in elk segment rond 200 zoekers). Ongeveer 20% van de zoekers is in de markt voor een appartement, 80% voor een woning. Verreweg het grootste aantal zoekers (1.900) heeft interesse voor een tussenwoning. Die verhoudingen onderstrepen dat de samenstelling van het aanbod in Oegstgeest onvoldoende aansluit bij de vraag. Grotere woningen, met zes kamers, zijn in Oegstgeest het meest gewild. Met iets meer dan 1.200 zoekers is de buurt Oranje Nassau, met veel aanbod dat werd gebouwd tussen 1906 en 1960, het meest populair.

Krapte
De grootste krapte doet zich voor in de appartementenmarkt van Oegstgeest (1,1), gevolgd door de markt van tussenwoningen (2,9) en die van hoekwoningen (3,1). In deze drie markten is sprake van een sterke verkopersmarkt.
De markt voor vrijstaande woningen (6,6) is evenwichtig terwijl de krapte bij halfvrijstaande woningen in de richting gaat van een kopersmarkt (10,6).

Transacties
Het aantal verkopen (69) steeg ten opzichte van het vorige kwartaal (49) met 40%, maar daalde met 6% ten opzichte van een jaar geleden. Het aantal verkochte vrijstaande woningen (7) was opvallend hoog.

Kopersprofiel
Het percentage kopers van bestaande bouw uit de eigen gemeente lag in de zes voorgaande jaren tussen 35 en 39%, in de eerste twee kwartalen bedroeg dat percentage 45%. Iets meer dan 20% werd verkocht aan kopers uit Leiden. Kopers uit Amsterdam waren in het eerste halfjaar van 2019 goed voor maar liefst 9% van alle transacties. Ongeveer 35% van alle kopers was starter, 55% doorstromer en iets meer dan 10%(!) belegger.

Prijzen
Niet eerder lag de prijs per vierkante meter voor zowel tussenwoningen (bijna € 3.390) en hoekwoningen (ruim € 4.110) op zo'n hoog niveau. De meterprijs in deze segmenten was hoger dan waar dan ook in de Leidse regio. Ook de meterprijs van de verkochte appartementen was hoger dan in de afgelopen acht kwartalen. De gemiddelde verkoopprijs van verkochte halfvrijstaande woningen (€ 860.000) lag hoger dan die van vrijstaande woningen (€ 845.000).

Looptijden
Appartementen (23 dagen) en tussenwoningen (29 dagen) werden relatief snel verkocht. De verkooptijd voor 2-onder-1-kapwoningen (67 dagen) was korter dan in de afgelopen twee kwartalen.

Conclusie
Oegstgeest scoorde dit jaar de zesde plek in de 'Top-50 Beste gemeenten' van Elsevier Weekblad, met Oranje Nassau als beste buurt. Wonen in Oegstgeest heeft dus zijn prijs. De hoge prijzen in Oegstgeest werden mede veroorzaakt door de verkoop van recent gebouwde woningen in Nieuw Rhijngeest die voor recordbedragen van de hand gingen. Dit soort woningen vormt een aantrekkelijk alternatief voor het vaak royaal overschreven nieuwbouwaanbod in de Leidse regio. Oudere en karakteristieke woningen zijn ook in trek. Bij wijken daar net tussenin zoals Haaswijk – geen recente bouw en geen oudere bouw – kan het voorkomen dat woningen die nèt te optimistisch worden geprijsd, langer te koop blijven staan.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225563&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225561&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>