Oegstgeest weer in top tien Elsevier | Oegstgeester Courant
Logo oegstgeestercourant.nl
Oranje Nassau is volgens Bureau Louter de beste buurt in Oegstgeest.
Oranje Nassau is volgens Bureau Louter de beste buurt in Oegstgeest. (Foto: Willemien Timmers)
Wonen

Oegstgeest weer in top tien Elsevier

'Als geld of werk geen rol speelt, waar wil 'de Nederlander' dan wonen?' vroeg Elsevier Weekblad zich ook dit jaar af. Samen met bureau Louter onderzochten zij al het goede dat 355 Nederlandse gemeenten te bieden hebben. ­Oegstgeest is dit jaar opnieuw hoog geëindigd. Stond de gemeente in 2018 op de zevende plaats: dit jaar is Oegstgeest zelfs op de zesde plaats terechtgekomen.

Het bureau voerde een enquête uit waarin 6500 Nederlanders aangaven welke aspecten van een woonomgeving zij belangrijk vinden, en wat de gewenste afstand is tot onder meer winkels, zorginstellingen, scholen, bos en strand.

In 2017 eindigde Oegstgeest op nummer negen. Er is dus een stijgende lijn te zien.
Boven Oegstgeest staan onveranderd: Wassenaar (5), Bloemendaal (4), Heemstede (3), Laren (2) en Rozendaal (1). De gemeente Haren, die altijd hoog bovenaan eindigde, is op 1 januari 2019 bij de gemeente Groningen gaan horen. Dit maakt dat de stad naar plek 46 is opgeschoven, en Oegstgeest een plek hoger komt in de top tien.

Voorschoten staat op een zevende en Teylingen op de 23e plek in de lijst. De gemeente Katwijk neemt de 48e plaats in.

n de Top-20 voor Jonge gezinnen neemt Oegstgeest een vijfde plek in, al wordt daar bij vermeld dat deze groep slechts een kans van dertien procent heeft dat ze in onze gemeente een huis kunnen kopen. In een andere Top-20, die voor 'Stellen', staat Oegstgeest op de zevende plaats. Voor hoogopgeleide stellen tussen de 45 er 65 jaar is er een kans van 24 procent om hier een huis te kopen.

Alle gemeenten en regio's van Nederland zijn door Bureau Louter uit Delft op 97 punten vergeleken. Denk hierbij aan de nabijheid en verscheidenheid aan scholen, winkels en horeca, natuur, mooie gebouwen en ook aan sociale aspecten als betrokken buurtbewoners en weinig overlast. Om vast te stellen wat de ideale woonplek van de gemiddelde Nederlander is, zijn feitelijke gegevens over gemeenten, buurten, steden en regio's gewikt en gewogen op basis van resultaten van een omvangrijke enquête.

'Niet vanzelf'

Hans Ludo van Mierlo, voorzitter van Dorpsmarketing Oegstgeest is blij met deze bevestiging. "De hoge waardering van Oegstgeest als woonplaats is een eervolle onderscheiding voor ons allemaal. Zo'n waardering is nooit vanzelfsprekend en moet steeds opnieuw verdiend worden."
Ook burgemeester Emile Jaensch benadrukt dat een hoge notering niet elke keer vanzelf komt. "Je moet het elk jaar opnieuw verdienen. Het vraagt een inspanning om het goed te houden. Een inzet van ons allen, inwoners, organisaties en verenigingen en onze ambtenaren. Die wil ik dan ook van harte complimenteren met het resultaat."

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225563&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225561&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>