Afbeelding
Foto: Willemien Timmers

Menno Welling zet zich in voor Oegstgeester Regenboogagenda

Politiek

Menno Welling (PrO) zet zich in voor een betere bescherming van de LHBTQI-gemeenschap. Hij riep de raadsleden van de overige partijen donderdag 27 juni op, om gezamenlijk een 'Regenboogagenda' op te stellen.

LHBTQI is een term, die staat voor uiteenlopende vormen van seksualiteit: Lesbisch, Homoseksueel, Biseksueel, Transgender, Queer en Interseksueel. Kortom, het zijn mensen die zich niet thuis voelen in de algemeen als maatschappelijke norm beschouwde heteroseksualiteit. Zij moeten wereldwijd strijden tegen onbegrip. Zo is er in Rusland sinds 2013 een wet, dat het strafbaar maakt om te praten over homoseksualiteit waar een minderjarige bij is. Op homoseksualiteit staat de doodstraf in zes landen: Iran, Jemen, Mauritanië, Saoedi-Arabië, Soedan en de Verenigde Arabische Emiraten.
Als je als niet-heteroseksueel op reis gaat naar Singapore, Oeganda, Nepal, de Maldiven, Guyana of Bangladesh, loop je kans om levenslang de gevangenis in te gaan. In Amerika denkt dertig procent van de bevolking dat homoseksualiteit een gevolg is van opvoeding en dat omgevingsfactoren een grote rol spelen bij de vorming van de seksuele geaardheid. 45% van de Amerikaanse transgenders doet tijdens zijn/haar leven één of meerdere pogingen tot zelfdoding. Dat blijkt uit een onderzoek door het National Centre for Transgender Equality. Uit het onderzoek bleek ook dat veertien procent van de transgenders door hun eigen familie naar een arts werden gestuurd met als doel de transitie te laten stoppen. Daarnaast ervaart tien procent geweld door een familielid, en acht procent werd door de eigen ouders uit de deur gezet na de 'transgender coming out'. Op het vlak van werk blijkt vijftien procent van de Amerikaanse transgenders werkloos te zijn, een derde leeft in armoede. Lijkt dit allemaal een ver-van-je-bed-show? Transgenders doen in Nederland vijf tot tien maal zo vaak een zelfmoordpoging en denken zeven maal vaker aan suïcide in vergelijking met niet-transgenders.


Veel heteroseksuele beleidsmakers staan er niet bij stil, maar de regels en wetten in dit land - en dus ook de gemeente Oegstgeest - zijn bij uitstek gericht op de man-vrouw relatie. Maar gemeenteraadslid Menno Welling (PrO) gaat proberen om hier veranderingen in aan te brengen. Hij wil nog dit jaar met een Regenboogagenda komen: "Zaterdag 29 juni was het Roze Zaterdag; dat is een feest voor de vrijheid en tolerantie. Maar ook een uiting van het streven naar een samenleving, waarin mensen zich vrij kunnen voelen over wie ze zijn, ongeacht hun seksuele oriëntatie.''
Hij licht toe: "Voor de regenboogagenda willen we met alle raadsleden praten, hoe we bij allerlei onderwerpen continue rekening houden met de LHBTQI inwoners. Niet alleen de jeugd, maar ook de volwassenen. We willen een sociale agenda opstellen, waarbij de LHBTQI-inwoners meer aandacht krijgen op het gebied van jeugdzorg, onderwijsbeleid, eenzaamheid of preventie.'' Het is namelijk zo, dat als iemand zich geaccepteerd voelt, dit tegelijk helpt met preventie van negatieve gevoelens en het tegengaan van eenzaamheid. D66 heeft al aangegeven mee te willen werken aan de totstandkoming van een Regenboogagenda.

(Joep Derksen)

Afbeelding

Uit de krant

Uit de krant