De veteranen en college voor de traditionele groepsfoto voor het gemeentehuis.
De veteranen en college voor de traditionele groepsfoto voor het gemeentehuis. Foto: Wil van Elk

Oegstgeester veteranen welkom op gemeentehuis

Algemeen

Veteraan Dirk Megchelse vertelde over zijn diensttijd in Nederlands-IndiëOpscheppen n Burgemeester Emile Jaensch heette op vrijdag 28 juni namens het gemeentebestuur de veteranen en hun familie van harte welkom in het gemeentehuis en stelde de wethouders en loco-secretaris Ineke van Vliet voor die later samen de traditionele 'blauwe hap' opschepten. Veteraan Dirk Megchelse hield een praatje over zijn diensttijd in Nederlands Indië. 34 van de negentig Oegstgeester veteranen waren aanwezig.

Oud-Oegstgeestenaar Kees van den Aardweg was met zijn echtgenote als gast aanwezig. Ook waren er enkele nieuwe veteranen. Henk Meijer (92) kon er wegens ziekte niet bijzijn. Jaensch vertelde een verhaal: "Een jongen van tien jaar gin gin een auto door een grenspost, zag het prikkeldraad en gewapende wachtposten die meerdere keren de auto controleerden. Die jongen van tien ben ik. Mijn familie woonde in zowel Oost- als West-Berlijn. Zo voelt onvrijheid." Hij wees verder op vijfenzeventig jaar vrijheid en het herdenken ervan.

"Er waren ook inwoners van Oegstgeest die dienden in Nederlands-Indië, die kregen bij thuiskomst een herinneringsmedaille van de burgemeester. Er komt een naamspaneel bij de ingang in het gemeentehuis. Ook op de website wordt hier vermelding over gemaakt", zei Jaensch. Hij noemde Leon Vlasveld, Consul van de Oorlogsgraven in Oegstgeest, die een historische motor had opgesteld in de hal van het gemeentehuis. Hij deed een oproep voor het verzorgen van de planten bij de oorlogsgraven bij het Groene Kerkje. Dirk Megchelse raadde aan om bloemen van crematies daar te plaatsen. Ook deed burgemeester een oproep namens Bert Hermans van het Nederlands Veteranen Search Team. Ieder die fit genoeg is kan zich aanmelden om deel te nemen aan zoektochten naar vermiste personen.

Dirk Megchelse, geboren 1938 in Batavië Nederlands-Indië, was de spreker. Hij vertelde over zijn diensttijd in Nederlands Nieuw-Guinea en toonde foto's op het grote scherm. "In november 1956 werd ik beroepsmilitair voor een contract bij de Koninklijke Marine, als Vliegtuigmaker Eerste Klas bij de Marine Luchtvaart Dienst." Hij vertelde enthousiast over het werk aan de bijzondere motoren van de vliegtuigen, "fantastische motoren". Later in 1958 werd hij uitgezonden voor achttien maanden naar Biak waar hij van alles over vertelde.

(Wil van Elk)

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant

Uit de krant