Open dag 300 jaar Brandweer Oegstgeest drukbezocht | Oegstgeester Courant
Logo oegstgeestercourant.nl
De demonstratie met de ´flash-over´- container trok veel bekijks. | Foto Willemien Timmers
De demonstratie met de ´flash-over´- container trok veel bekijks. | Foto Willemien Timmers (Foto: Willemien Timmers)

Open dag 300 jaar Brandweer Oegstgeest drukbezocht

Op zaterdag 22 juni hield de brandweer van Oegstgeest in het kader van het 300-jarig bestaan een open dag op het parkeerterrein aan de Lijtweg en directe omgeving. De aankondigingen daarvan waren niet onopgemerkt gebleven; veel toeschouwers kwamen kijken naar de demonstraties, waaronder veel jonge gezinnen.

Door Wim van Tuijl

Het begon met een indrukwekkende parade van brandweerauto's die rond 10.45 uur kwam aanrijden. De meeste wagens zijn behoorlijk gedateerd en vallen onder de Stichting Historisch Brandweermaterieel Hollands Midden. In de parade ook brandspuiten uit 1719 en 1837. De voertuigen waren de gehele dag te bezichtigen.

Het publiek hoefde zich zeker niet te vervelen. Ook de kinderen niet; er waren springkussens en ze mochten deelnemen aan bluswerk. Er waren de hele dag demonstraties en diverse informatiestands.

Ook kon men op twee terrassen even bijkomen in het zonnetje.

Niet alleen de brandweer, maar ook de andere hulpdiensten, zoals ambulance en politie, waren ter plaatse. In één van de demonstraties kwam concreet in beeld hoe de hulpdiensten samenwerken bij een ernstig, hier in scène gezet, auto-ongeluk. De speaker gaf duidelijk uitleg bij de stappen die de hulpverleners in samenwerking met elkaar verrichtten om tot een professionele hulpverlening te komen. De rol van de brandweer bestond onder andere uit het met speciale scharen de auto zodanig open te knippen dat het slachtoffer kon worden bevrijd en overgedragen aan de ambulance.

Bij de laatste demonstratie stond het bluswerk van een door de brandweer zelf nagebouwd huisje centraal. Het blussen gebeurde in enkele fases oplopend in brandbestrijdingshistorie. De oudste manier van blussen geschiedde met emmers water. Vrijwilligers uit het publiek vormden een rij om gevulde emmers door te geven aan de persoon die het water over het brandende gebouw uitstortte; die eer viel te beurt aan wethouder Matthijs Huizing.

Duidelijk was vervolgens de progressie te zien die door de tijden heen is gemaakt. Tegenwoordig beschikt de brandweer over persluchtmaskers waardoor de brandhaard dichter kan worden benaderd en de rookontwikkeling kan worden afgekoeld voordat deze vlam vat. Ook hier gaf de speaker uitleg en motivatie bij iedere stap.

Deze demonstratie vormde een perfect slot van deze zeer geslaagde dag waarin de brandweer zich, samen met andere hulpverleningsdiensten, uitstekend profileerde.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225563&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225561&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>