Het Valkenburgse Pontje.
Het Valkenburgse Pontje. Foto: CvdS

Joop van der Reijdenbrug niet nadelig voor pontje Valkenburg

Algemeen Verkeer

De opening van de Joop van der Reijdenbrug bij 't Duyfrak in Valkenburg en de wijk Nieuw Rhijngeest in Oegstgeest heeft niet of nauwelijks invloed op het aantal overzettingen van het Valkenburgse pontje. Dat meldt de stichting op haar FB-pagina.


Voorzitter Jan Bakker van de stichting die het pontje beheert, heeft de getallen op een rijtje gezet. Het weekgemiddelde van 2006 tot en met 2018 was 903 overzettingen. Het weekgemiddelde in 2019 in de weken 15 tot en met 22 - dus na de opening van de brug - is 891, een daling van 12 passagiers. Dat is met 1,3 procent een te verwaarlozen aantal, meldt de stichting. 'Wat we al verwachtten, blijkt nu ook uit de cijfers.'

De brug wordt vooral gebruikt voor het fietsverkeer naar Oegstgeest en Leiden en de pont populair is bij mensen die van Valkenburg naar Rijnsburg (en vice versa) gaan. Zeker als je niet in de wijk 't Duyrak woont, is de brug een behoorlijk eind om.


De pont trekt ook nieuw publiek. 'Vrijwel dagelijks mogen we fietsers en wandelaars begroeten die de Limes-route afleggen, die begint bij Valkenburg en ruwweg loopt tot Nijmegen. De route voert, net als de populaire fietsknooppuntenroute, over het pontje. En de vaartocht voegt, hoe kort ook, altijd iets extra's toe aan het vakantieplezier.'

Ook de nieuwbouw in met name Oegstgeest levert nieuwe klandizie op, onder meer van wandelaars die een 'rondje brug-pontje' doen.




 

Uit de krant

Uit de krant