Erepenning voor Oegstgeester brandweer | Oegstgeester Courant
Logo oegstgeestercourant.nl
Burgemeester Emile Jaensch en oud-burgemeesters Els Timmers-Van Klink en Sjoerd Scheenstra speldden de draagspeldjes op bij de brandweerlieden.
Burgemeester Emile Jaensch en oud-burgemeesters Els Timmers-Van Klink en Sjoerd Scheenstra speldden de draagspeldjes op bij de brandweerlieden. (Foto: Wil van Elk)

Erepenning voor Oegstgeester brandweer

Jubilerend korps start feestweek met herdenking en herinneringsbank

Voor de (oud-)leden van de vrijwillige brandweer van ­Oegstgeest was het afgelopen zaterdag, 15 juni, een dag vol mooie ontmoetingen en bijzondere gebeurtenissen.

Om één uur werden middels een indrukwekkende ceremonie in het Irispark omgekomen brandweercollega's herdacht: twee brandweerspuiten vormden een ereboog van water. Nog niet eerder werd een dergelijke ceremonie in Oegstgeest gehouden.
Daarna werd op de brede stoep van de Irislaan op ludieke wijze een herinneringsbank onthuld door burgemeester Emile Jaensch en brandweerdirecteur Tjeerd Neumann. Velen, waaronder ook twee oud-burgemeesters en veel oud-brandweerlieden, maakten van de gelegenheid gebruik om die middag de vuurrode bank in te wijden en uitgebreid op de foto te gaan.
De festiviteiten hadden een vervolg in de brandweerkazerne, waar tijdens een feestelijke receptie de Oegstgeester brandweer een verrassing te wachten stond. Het korps kreeg door burgemeester Jaensch de erepenning van Oegstgeest uitgereikt. "Je bent elke keer weer iemands held", zo sprak hij. "Jullie doen geweldig werk als brandweer. Vrijwillig, maar niet vrijblijvend. Voor driehonderd jaar trouwe dienst, voor drie eeuwen 'waakzaam en dienstbaar', krijgen alle vrijwilligers een vergulde ere-speld."
Jaensch vroeg aan oud-burgemeesters Scheenstra en Timmers om mee te helpen met het opspelden van de onderscheidingen, een klus die zij graag aannamen.
Regionaal commandant Hans Zuidijk sprak tijdens de receptie zijn waardering uit voor de vrijwillige brandweerlieden van Oegstgeest. "Mooi dat ook veel oudgedienden aanwezig zijn. Ik voel hier echte verbondenheid, en hoop dat jullie straks, als deze kazerne opgaat in die van Leiden, jullie de jaren door blijven tellen. Dank jullie wel dat jullie dag en nacht klaar hebben gestaan. Nogmaals: Ik hoop dat jullie je straks thuis voelen in de nieuwe situatie, en jullie je zo lang mogelijk blijven inzetten."
Deze week is de Oegstgeester brandweerkazerne aan de Dorpsstraat elke avond en woensdagmiddag open voor publiek. Er zal oud en nieuw materiaal worden tentoongesteld.

Het speciale BRANDWEERMAGAZINE is HIER te lezen.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225563&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225561&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>