Nationale herdenking omgekomen brandweermensen in Irispark | Oegstgeester Courant
Logo oegstgeestercourant.nl
Foto: Bram van Eeden

Nationale herdenking omgekomen brandweermensen in Irispark

Op zaterdag 15 juni vindt in het Irispark om 13.00 uur een nationale herdenking plaats voor omgekomen brandweercollega's. Dit is gelijktijdig met de herdenking bij het Nationaal Brandweermonument in Arnhem.

De brandweer staat 24/7 met hart en ziel klaar voor onze maatschappij. Soms zelfs met gevaar voor eigen leven, want het brandweervak is niet zonder risico's. Daar is iedereen zich van bewust, maar staat er niet iedere dag bij stil.
Soms gaat het bestrijden van een ramp mis, en betalen brandweermensen de hoogste prijs. Iedere derde zaterdag in juni staat men tijdens de nationale brandweerherdenking stil bij de moed en daadkracht van de brandweercollega's die sinds 5 mei 1945 zijn omgekomen tijdens de uitoefening van hun vak.

Tijdens de herdenking in het Irispark zal 13.00 uur een minuut lang een ereteken gevormd worden door twee brandweerspuiten die een ereboog van water maken.

Ereteken

Bij het water-ereteken ontmoeten twee waterstralen elkaar in het midden op tien meter hoogte. Ze vormen een ereboog die precies een minuut duurt. De zes Oegstgeester brandweercollega's die de twee brandweerspuiten bemensen, zijn samen precies 300 jaar oud. De andere brandweerlieden zullen een erehaag vormen.
Deze bijzondere herdenking zal door veel brandweerlieden uit de regio worden bijgewoond.

Onthulling kunstwerk

Na de nationale herdenking zal aan de Irislaan op feestelijke wijze een speciaal gemaakte Oegstgeester herinneringsbank onthuld door burgemeester Emile Jaensch en Tjeerd Neumann (directeur Brandweerzorg en Operationeel Leider binnen de Veiligheidsregio Hollands Midden).
De bijzondere bank, in brandweer-rood, zal daarna door het winkelend publiek gebruikt kunnen worden om even uit te rusten tijdens het boodschappen doen.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225563&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225561&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>