Afbeelding
Foto: pr.

Macdonald groep uit Den Haag wint opnieuw de Kaagcup 2019

Algemeen

Warmond • Waterscouts van de uit Macdonald groep uit Den Haag hebben de Kaagcup 2019 gewonnen. De Hubertus-Brandaan uit Voorburg en Scouting Alphen aan den Rijn werden tweede en derde. De  44e editie van de Kaagcup Zeilwedstrijden werd gehouden op vrijdag 31 mei en zaterdag 1 juni. In totaal deden 1400 waterscouts mee, met zo'n driehonderd boten. De deelnemende kinderen kwamen uit de regio's Den Haag, Westland, Leiden, Duin- en Bollenstreek, Rijn en Veen, Gouda, Amstelveen, Haarlem en Rotterdam. Tjarda uit Sassenheim eindigde als 25ste. 

De wisselprijs in de instructieklasse voor de jongere deelnemers werd gewonnen door Waterscouting St. Willibrordus uit Gouda. In de vrije klasse voor de oudste deelnemers ging de prijs naar de S.B.N. Doorman M.O.V.O. uit Rotterdam. De Bim-Bakenesser groep uit Haarlem mocht de wisselprijs voor de schouwen, een iets uitdagender boottype, in ontvangst nemen.

Fanatiek

Wedstrijdleider Angela Schubert blikt tevreden terug: ,,We hebben drie mooie en spannende wedstrijden kunnen zeilen. Waarbij de deelnemers konden laten zien wat hun zeilkwaliteiten waren bij zowel veel als weinig wind. Het is altijd weer leuk om te zien hoe fanatiek de jeugdige deelnemers het evenement beleven, waar ze vaak al weken naar uitgekeken hebben."

Wisselprijs

De Scouting Kaagcup Zeilwedstrijden worden al sinds 1976 in zijn huidige opzet gehouden voor bij Scouting Nederland ingeschreven waterwerkgroepen. Er wordt uitsluitend gevaren in lelievletten en lelieschouwen die voldoen aan strenge eisen. Op vrijdag zijn de kwalificatiewedstrijden gezeild die bepaalden in welk veld (op welk niveau) de deelnemers de zaterdagwedstrijden zouden starten. Per veld waren er drie prijzen te verdienen. De scoutinggroep die met drie of meer lelievletten meedeed en bij alle sessies de beste resultaten heeft behaald, wint de Kaagcup Wisselprijs. Ook vorig jaar werd de cup gewonnen door de Macdonaldgroep.

Boterhuiseiland

Tijdens het Kaagcupweekend overnachtten de scouts op verschillende locaties rond de Kagerplassen: bij boeren in het weiland, op eilanden en op hun eigen tot clubhuis omgebouwde binnenvaartschepen. De meeste deelnemers kampeerden op het Boterhuiseiland. Dit onbewoonde eiland vormt de thuisbasis van de wedstrijden. Het eiland is sinds 1950 in gebruik als permanent zeeverkennerscentrum. In het vaarseizoen worden hier wekelijks kampen gehouden.

Waterscouts zijn scouts die aangesloten zijn bij een waterwerkgroep. Tijdens de tienerjaren leren ze tijdens de scoutingbijeenkomsten te zeilen. Ze gaan op zeilkampen en houden spelactiviteiten op het water. Voor veel groepen zijn de zeilwedstrijden op de Kagerplassen het hoogtepunt van het jaar.


Macdonald groep uit Den Haag wint, net als vorig jaar, de Kaagcup 2019. | Foto: pr.

Uit de krant

Uit de krant