Burgemeester Emile Jaensch in gesprek met de vrijwilligers van het hospice.
Burgemeester Emile Jaensch in gesprek met de vrijwilligers van het hospice. Foto: Willemien Timmers

Veel enthousiasme bij vrijwilligers in Hospice De Mare

Algemeen

Afgelopen vrijdag, 17 mei, kwam burgemeester Jaensch langs bij de vrijwilligers van Hospice De Mare aan de President Kennedylaan, om hen een hart onder de riem te steken, en te informeren naar al hun bezigheden.

Hospice De Mare is een warm, gastvrij huis waar gasten in alle rust en geborgenheid hun laatste dagen, weken en soms maanden doorbrengen, op een manier zoals zij dat willen.

Manager Nelly van der Does legde vrijdag uit dat er veel vrijwilligers bij het hospice betrokken zijn. "De zorgvrijwilligers werken hier in shifts van vier uur, de kookvrijwilligers zijn hier een uur of drie aan het werk, en daarnaast zijn er nog mensen die allerlei klusjes doen, of bijvoorbeeld de website bijhouden."
Het kleinschalige huis, gesitueerd op de eerste verdieping in het gebouw van Hofwijck, biedt plaats aan zes gasten. Om de gasten de aandacht en zorg te geven die zij verdienen heeft het hospice, zoals gezegd, veel vrijwilligers nodig.
Burgemeester Jaensch informeerde bij zijn bezoek naar de redenen van de vrijwilligers om juist bij een hospice aan de slag te gaan. "Na mijn pensioen ben ik op zoek gegaan naar vrijwilligerswerk dat bij mij paste", vertelde een vrouw van bijna zeventig. "Het werk dat wij hier doen is mooi en dankbaar. Daarnaast krijgen wij regelmatig trainingen samen met de andere vrijwilligers. Ik blijf gepassioneerd over dit werk."
"Je leert heel veel van de mensen die hier hun laatste dagen doorbrengen", merkte een wat oudere vrijwilliger op. "Je leert communiceren en omgaan met anderen. Het is fijn dat je nooit te oud bent om te leren. Het vrijwilligerswerk hier geeft dankbaarheid, blijdschap en vertrouwen. Mooi dat we een eindje mee mogen gaan met mensen."

De vrijwilligers letten er ook op dat het de bezoekers van de gasten aan niets ontbreekt. "Zo kunnen we hen ook wat warmte geven. Hoe meer vrijwilligers beschikbaar zijn, hoe meer tijd er is voor persoonlijke aandacht voor de gasten."
"Ik ben blij dat ik hier drie dagdelen kan helpen", laat een mannelijke vrijwilliger weten. "Na een leven lang als chauffeur te hebben gewerkt, verveelde ik mij thuis. Fijn dat ik nu iets voor mensen kan betekenen."

In het hospice zijn ook verpleegkundigen aanwezig. Zij zijn er 24 uur per dag. De vrijwilligers zijn er tussen 8.00 uur 's morgens en 21.00 uur 's avonds voor de gasten en hun bezoek.
"Vrijwilligers zijn hier de motor; zij runnen het huishouden en zorgen voor de huiselijke sfeer; een vers bloemetje op tafel, verse koffie en thee in de huiskamer, het voorlezen van een boek of 'er gewoon zijn' op momenten dat er niets gezegd hoeft te worden. Ook bieden ze aandacht en een luisterend oor aan de bezoekers van onze gasten", aldus Louise Drabbe, coördinator van Hospice De Mare.
"Het woord hospice roept bij de meeste mensen een wat beladen beeld op van stervende mensen en rouwende familie. Dat is zeker een belangrijk aspect, maar er wordt hier ook geleefd. Er wordt veel gelachen, taart gegeten, verhalen verteld en genoten van de jaargetijden, met het uitzicht vanuit de huiskamer op het park", aldus een vrijwilliger.

Contact

Bij vragen of interesse in vrijwilligerswerk bij Hospice de Mare: Neem contact op met de coördinator van Hospice De Mare; Louise Drabbe, 06-23267137, 071 516 2560, info@hospicedemare.nl.
Voor meer info, zie de website: www.hospicedemare.nl.

Afbeelding

Uit de krant

Uit de krant