Toot en Frits Welter met burgemeester Jaensch in hun midden. | Foto Willemien Timmers
Toot en Frits Welter met burgemeester Jaensch in hun midden. | Foto Willemien Timmers

Toot en Frits Welter-van Amerongen zestig jaar getrouwd

Human Interest

Afgelopen maandag, 13 mei, bracht burgemeester Emile Jaensch een gezellig bezoek aan Toot en Frits Welter-van Amerongen. Het Oegstgeester echtpaar viert dit jaar dat zij dit jaar zestig jaar getrouwd zijn.

"We zijn in mei voor de wet getrouwd, maar houden zelf de datum van ons kerkelijk huwelijk aan. Op 25 juli 1959 hebben we een groot feest gevierd", vertelt Toot Welter (1929) energiek. Aan niets is te merken dat zij en haar man al dicht tegen de leeftijd van negentig jaar aan zitten.
Samen vertellen ze hoe ze elkaar eind jaren vijftig hebben leren kennen. "Op de bruiloft van mijn neef Jos zat ik schuin tegenover haar", vertelt de bruidegom levendig alsof hij het nog zo voor zich ziet. Het had niet veel gescheeld of Toot was daar helemaal niet geweest. "Het is dat er iemand ziek werd, en ik haar plaats innam op deze bruiloft van mijn vriendin. Anders was ik niet bij dat diner aanwezig geweest." Na de bruiloft deelden beide feestgangers een taxi richting Heemstede en Haarlem, en de rest is geschiedenis.
"We trouwden relatief snel, na ruim een jaar", geeft de bruid aan. "Dat was omdat we op een mooi plekje boven een bloemenwinkel konden wonen, vlakbij het Spaarne in Haarlem. Maar dat kon alleen als getrouwd stel, en dus hoefden we niet lang na te denken."

Frits Welter (1931) bracht zijn kinderjaren door in Nederlands-Indië. Door zijn verblijf in diverse kampen miste hij heel wat schooljaren, maar kon in Nederland de HBS afmaken. Later ging hij werken als planoloog. Eerst in Haarlem, later in Emmen (dat toen als groeikern gold) en daarna weer in de Randstad. "In Emmen werden onze vier zoons geboren. We kregen tweemaal een tweeling binnen anderhalf jaar: de eerste maal was het een verrassing, de tweede maal wisten we het al vooraf."
Na even in Den Haag gewoond te hebben, konden ze in 1968 het huis van een tante in de Oegstgeester Gruneriebuurt kopen. Daar woont het echtpaar Welter nog steeds. "Het was geweldig om hier op te groeien", vertelt één van de zoons. "We gingen lopend naar de Willibrordschool. Toen nog langs weilanden en slootjes, én de bouwplaats waar Van Wijckerslooth zou komen."
Het echtpaar heeft altijd veel vrijwilligerswerk gedaan. "Voor mijn huwelijk was ik telefoniste bij het OLVG-Ziekenhuis in Amsterdam. Toen de jongens klein waren, was het erg druk thuis, maar toen er wat meer ruimte kwam ben ik onder andere als vrijwilliger gaan werken bij de bibliotheek van de SWOO in het toenmalige Gemeentecentrum. Later ben ik ook als telefoniste bij de Dorpsbus gaan helpen. Dat doe ik overigens nog steeds. Meestal ben ik overal de oudste vrijwilliger", lacht de bruid. "Dat is ook zo bij mijn tennisvriendinnen van mijn tennisclub bij Sikkens."
Frits Welter, die overigens ook enthousiast lid van Herensociëteit De Harmonie is, is al bijna drie decennia vrijwilliger bij het Geneoligisch Instituut (CBG) in Den Haag. Over zijn eigen familiegeschiedenis weet hij dan ook veel te vertellen.
Komende zomer viert het vitale echtpaar hun diamanten bruiloft op een mooie locatie met familie en vrienden.

(Willemien Timmers)

Uit de krant

Uit de krant