Op 16 mei rijden leerlingen in oranje hesjes heel geconcentreerd hun examenrit. | Archieffoto Willemien Timmers
Op 16 mei rijden leerlingen in oranje hesjes heel geconcentreerd hun examenrit. | Archieffoto Willemien Timmers

Verkeersexamens: opvoeding in regels en gedrag

Algemeen

Kortgeleden maakte het CBS bekend dat de daling van het aantal doden in het verkeer sinds de jaren zeventig in 2018 abrupt tot stilstand is gekomen. In 2018 vielen 678 verkeersdoden wat 10,6% meer was dan in 2017. Onder die verkeersdoden bevonden zich 228 fietsers (jong en oud, op een elektrische of een gewone fiets).

Het kabinet en instanties als Veilig Verkeer Nederland en de Fietsersbond hebben de ambitie uitgesproken om naar nul verkeersslachtoffers te gaan in 2050. Daar zijn forse investeringen voor nodig. Denk dan bijvoorbeeld aan het inrichten van dertig-kilometergebieden op een manier die het overtreden van de maximumsnelheid tegengaat.

Maar in het nog steeds drukker wordende verkeer spelen nog twee factoren een belangrijke rol: kennis van de verkeersregels en gevaarbewust verkeersgedrag. Ieder jaar organiseert Veilig Verkeer Nederland het nationaal theoretisch en praktisch verkeersexamen voor leerlingen van groep 7 van de basisscholen. Het verkeersexamen wordt ook jaarlijks in Oegstgeest afgenomen. Het theoretisch examen is inmiddels achter de rug. Het praktisch examen volgt op donderdag 16 mei. Op school hebben de leerlingen ter voorbereiding op het examen verkeersonderwijs gekregen. Op een fietsroute door het centrum van Oegstgeest en, voor de twee scholen in Haaswijk, een route in die wijk kunnen zij laten zien of ze zich de verkeerslessen voldoende hebben eigen gemaakt. Daarbij gaat het niet alleen om de goede toepassing van de verkeersregels maar ook om verantwoord gedrag in het verkeer. Het spreekt vanzelf dat gebruik van een mobieltje op welke manier dan ook vanwege de afleiding uit den boze is maar ook andere onveilige gedragingen kunnen tot ongewenste incidenten leiden. Ook dat speelt een rol bij de beoordeling van de examenrit.
De beloning voor iedere geslaagde leerling is het nationaal verkeersdiploma. De beloning voor de school die met alle scores samengeteld het beste uit de bus komt bestaat zoals ieder jaar uit een fraaie beker die beschikbaar is gesteld door de afdeling Oegstgeest van Veilig Verkeer Nederland.

Die scores moeten natuurlijk wel gebaseerd zijn op waarnemingen langs de examenroute. Dankzij de medewerking van de scholen zijn er elk jaar wel ouders bereid om te fungeren als controleur/waarnemer. De examen dag is verdeeld in drie blokken. 's Morgens een blok van 8.30 uur tot ongeveer 10.15 uur en daarna tot ongeveer 12.00 uur. Startpunt 's morgens is de Hofdijckschool. 's Middags vindt het examen in Haaswijk plaats tussen 13.30 uur en ongeveer 15.15 uur. Beginpunt zijn de Joris de Witteschool en de Daltonschool.

Vrijwilligers gevraagd

Om eventuele verhinderingen op het laatste moment op te vangen zoekt de afdeling Oegstgeest van Veilig Verkeer Nederland mensen die bereid zijn om als controleur/waarnemer op een bepaalde plaats op de examenroute de examenritten te beoordelen. Wie wil meehelpen aan een vlekkeloos verkeersexamen kan contact opnemen met Belinda Frederiks rechtstreeks via telefoonnummer 06-22606198 of via het mailadres van de afdeling vvn.oegstgeest@kpnmail.nl.

"Overigens, als u op 16 mei de leerlingen in hun oranje hesje door het dorp ziet rijden, houd er dan rekening mee dat ze heel geconcentreerd hun examenrit rijden en verstoor die concentratie niet door onverwachte handelingen", aldus de afdeling in Oegstgeest.

Uit de krant

Uit de krant